Vodafone brengt 4G en 5G via putdeksels

Vodafone-4G-5G-EricssonVodafone kondigt creatieve oplossing voor plaatsing antennes aan.
Goede bereikbaarheid is steeds belangrijker. Zeker wanneer dadelijk het 5G netwerk ervoor kan zorgen dat we nog 10 keer zo snel online kunnen werken als nu, is bereikbaarheid een vereiste. De vraag is waar al deze antennes moeten worden geplaatst om overal in een dekkend 4G en 5G netwerk te voorzien? Die vraag hebben de technici van Vodafone wel heel creatief opgelost. Zij verwerken de antennes namelijk in putdeksels.

Het project, dat intern ‘The Vault’ wordt genoemd, gebruikt de bestaande ondergrondse infrastructuur om daar onder de putdeksel de antenne-aansluitingen te maken die 4G en 5G bereik kunnen brengen tot zo’n 200 meter. Doordat de antenne naar verluidt zelf niet (geheel) onder het deksel wordt geplaatst is er toch vrije ontvangst mogelijk. De putdeksel beschermt het radiosysteem en de aansluitingen dan tegen vocht en eventueel vandalisme. Men wil hiervoor zowel nieuw te ontwerpen putdeksels als bestaande putdeksels gebruiken. Volgens Ericsson, dat het radiosysteem levert, brengt dit een 50% kostenbesparing in vergelijking met traditionele systemen. Dit met name omdat het netwerk relatief goedkoop aangelegd kan worden. Men maakt immers gebruik van bestaande infrastructuur. Ook het cosmetisch aspect is van belang. In historische steden of kenmerkende skylines kan nu een nieuw en dekkend netwerk worden aangelegd zonder dat antenneconstructies het uitzicht aantasten.

Aangezien Vodafone de proeven in Engeland gaat opstarten hebben zij daar ook de meningen gepeild. Bewoners en gebruikers zijn kritisch. Bewoners vooral vanwege het gevaar van stralingsziekte. Ook angst voor vandalisme en dieven die de stations uit de deksels willen pikken speelt mee. Idealisten vragen zich vooral af of er een einde komt naar de hang om ‘altijd’ bereikbaar te zijn. Of Vodafone de proef uitbreidt naar Nederland zal onder meer afhangen van de Engelse resultaten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *