6 simpele tips om je oude Mac te verkopen

MacBook Air te koop! Hand niet inbegrepen!
Soms dan slaat de upgrade-koorts toe, en heb je bezit genomen van de latest and greatest wat Apple je te bieden heeft. Vaak kan je de oude hardware nog voor een redelijke prijs van de hand doen. Maar hoe zorg je er voor dat het proces zo soepel mogelijk gaat?

Stap 1 – Backup
Een Time-Machine backup is altijd goed
Eigenlijk zou dit niet eens nodig moeten zijn; een beetje computergebruiker zorgt er altijd voor dat er een backup is van de belangrijke gegevens. Maar omdat we straks de Mac gaan wissen moeten we er eerst voor zorgen dat alles wat er op staat veilig is. Time Machine is het makkelijkst als de nieuwe computer weer een Mac is, mocht je naar een Windows-computer gaan dan werkt een USB-schijf met je gegevens er op het beste.

Stap 2 – iTunes (en andere accounts) de-autoriseren
Account de-authoriseren
Met een Apple-ID kan je allerlei films en muziek downloaden en deze afspelen op je Mac. Dan moet je wel de Mac in kwestie toestemming geven om dat te doen. Omdat deze Mac verkocht wordt, en je maar 5 computers in totaal mag autoriseren om dat te doen, is het aan te raden dit in te trekken. Hetzelfde geldt voor accounts bij onder andere Dropbox, maar ook Photoshop en Office moet je deactiveren als je die later op een andere Mac wilt installeren.

Stap 3 – Wat heb je precies voor een Mac?
Het mag dan niet meer de nieuwste zijn, maar hij's altijd trouw geweest
Als je straks de Mac gaat verkopen, is het wel handig om te weten wat je precies voor vlees in de kuip hebt. Over Deze Mac biedt hier uitkomst. Bij 10.6 en ouder kan je wat beperkte informatie zien door op het Apple’tje links bovenin te drukken en dan op “Over Deze Mac” te drukken. 10.7 en later kan je wat meer informatie geven door bij “Over Deze Mac” op “Meer info” te drukken. Je ziet dan bovenstaand scherm met alle vitale info van de computer. Handige tip: Maak een screenshotje en zet deze op een USB-stick of iets dergelijks. Dat is handig straks bij het maken van de verkoop-advertentie.

Stap 4 – De boel wissen
De boel wissen
Let op! Voordat je dit doet, eerst zeker zijn dat je alles wat je wilt bewaren veilig hebt staan. Het wissen is namelijk niet omkeerbaar!
Nu gaan we de Mac opnieuw opstarten vanaf een installatiedisk (10.6 of eerder) of herstelpartitie (10.7 of later). Je zet de Mac uit, houdt de Alt (⌥) op het toetsenbord ingedrukt en zet de Mac weer aan. Deze zal nu een wit scherm geven met alle opties waar je van op kunt starten. Selecteer de CD of herstelpartitie. Nu kun je Schijfhulpprogramma openen.
– Herstel-CD: Druk bovenin de balk op “Hulpprogramma’s” -> “Schijfhulpprogramma”
– Herstel-partitie: Selecteer in het eerste menu na de taalkeuze “Schijfhulpprogramma”
Druk dan op de Macintosh HD (of in mijn geval dus Macintosh SSD) partitie, selecteer wissen, en druk dan op “Wis”. Alles wat eerst op je schijf stond wordt er nu afgegooid, en de schijf is daarna leeg.

Stap 5 – Herinstallatie
Herinstallatie
Natuurlijk wil je geen lege Mac verkopen. Na het wissen van de schijf zal de computer helemaal leeg zijn. Er moet natuurlijk voor verkoop wel netjes een besturingssysteem op staan. Sluit nu Schijfhulpprogramma af (als die nog draaide) en begin een verse installatie van de herstelpartitie of CD. Zodra de installatie voltooid is zal de Mac opnieuw opstarten en vragen om een nieuwe gebruiker aan te maken. Dit willen we natuurlijk niet, dus zodra deze dat vraagt druk je op Cmd (⌘) + Q. Nu zal de configuratieassistent stoppen en kan je de Mac uitzetten.

Stap 6 – Oppoetsen en fotograferen
Poetsen!
Deze stap is optioneel, maar wel cruciaal als je het meeste geld uit je computer wilt halen. Even een doekje over het toetsenbord, voorzichtig met een beetje Glassex op een doekje de buitenkant afnemen, en een paar goede foto’s maken kan het verschil maken tussen een lastige verkoop met veel afdingen en een koper die mailt en zegt “Doe maar!”. Zorg ervoor dat de Mac tegen een rustige achtergrond staat, met alle accessoires en dozen en dergelijk er bij. Maak foto’s van alle kanten, en eventuele schades.

Stap 7 – Verkopen of weggeven?
Een Plaats waar altijd Markt is
Natuurlijk is harde munt leuk om te krijgen voor je oude spullen. Maak een goede advertentie met de zojuist geschoten foto’s, en wees eerlijk over eventuele schades of tekortkomingen. Vertel wat er aan accessoires en eventuele software bij zit, en voeg het “Over Deze Mac”-screenshotje toe. En dan is het een kwestie van wachten op het juiste bod.

Maar vergeet niet dat een computer voor jou misschien geen waarde meer heeft, maar iemand anders (opa, oma, vader, moeder) kan je er nog wel blij mee maken. En een Mac wordt altijd gewaardeerd als verjaardagscadeau. Hou dat in je achterhoofd als de verkoop niet wil vlotten, een beetje goodwill kweken bij anderen kan nooit kwaad.

Nog geen reacties

 1. Prachtig artikel. zeker omdat de gemiddelde mac gebruiker geen idee heeft hoe het apparaat verder werkt buiten safari en itunes en verder te stom is om te realiseren dat je er geen persoonlijke zooi op moet laten staan.

 2. heel kort door de bocht hoor , persoonlijke zooi moet je op geen enkel computer laten staan
  En dat Mac gebruikers niet weet hoe de rest werkt is omdat het ook nooit vastloop of herstart hoeft te worden , ctrl+alt+delete kunnen ze ook al niet en afsluiten en opstarten hoeft ook niet
  Windows gebruikers moete ndit wel kunnen omdat er ook constant problemen mee zijn
  In ons bedrijf verzorg ik de IT voor 20 windowscomputers maar thuis komt die rommel niet binnen , enkel Apple daar !

 3. en een mac kan je na enkele jaren nog voor veel geld doorverkopen , de andere rommel is na 6 maanden niets meer waard en gaat ook niet meer vooruit

  Maar ja , smaken verschillen gelukkig maar , meningen ook !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *