7 dingen die we gaan missen aan de Free Record Shop

Auteur: , 3 Reacties
7 dingen die we gaan missen aan de Free Record Shop

Hoe digitaal we ook zijn, even binnenlopen bij de Free hield altijd zijn charme.

Op het hoogtepunt bestond de Free Record Shop uit 350 winkels en noteerde de platenwinkel van Hans van Breukhoven een jaaromzet van ruim €500 miljoen. Anno 2014 ligt dat ietwat anders. De markt voor fysieke entertainmentproducten is ingestort, en mocht je een gegevensdrager willen kopen, dan kun je dat ook even bij de Blokker of willekeurig tankstation doen. Tel daar nog een economische crisis bij op, en zelfs de nieuwe eigenaar – Fresh Entertainment Nederland BV – kon de resterende 36 Free Record Shop-winkels in Nederland niet meer openhouden.

We zetten daarom Spotify even af, sluiten het tablad met ThePiratebay.se en denken in een nostalgische bui terug aan wat we tof vonden aan de FRS.

1. Oude games inruilen tegen nieuwe
Oude games inruilen tegen nieuwe
Wie een oud computerspel inleverde, kreeg daar een leuke korting op een nieuw spel voor terug. De winkelketen bracht de ingeleverde spellen vervolgens weer in omloop tegen een lagere prijs.

2. De talloze signeersessies
De talloze signeersessies
Van bekende, minder bekende tot regelrechte b-artiesten. Bij Free Records Shops zat bijna altijd wel iemand zijn of haar fans blij te maken met een stift. Check die rij!

3. Impulsaankopen! Afgeprijsde DVD’s waar je helemaal niet op zat te wachten
Impulsaankopen!
Geef het toe, ook jij hebt thuis nog ergens DVD-hoesjes met ‘AANBIEDING, NU VOOR 4 EURO’ liggen. Al gekeken?

4. Hetzelfde geldt voor CD’s in de aanbieding
CD's

5. In de rij voor GTA & Call of Duty Black Ops
In de rij voor GTA
Om 12 uur ’s nachts met z’n allen in de rij staan voor een FRS-deur om de nieuwste editie van GTA of CoD te bemachtigen. Ja, de beroemde nachtopening had iets magisch. Via internet pre-orderen kon altijd nog.

6. De luisterpaal achterin de winkel
Milk Inc.
Nieuwe Milk Inc. in de schappen? Eerst even checken op de luisterpaal naast de balie, uiteraard. Een preview in het pre-iTunes-tijdperk.

7. Opwarmplek op het station
Opwarmplek op het station
Ook al kocht je er de laatste jaren bijna niets meer, niets was zo fijn om even de Free Record Shop binnen te lopen en de laatste releases te bekijken als je toch op het station moest zijn. Alles beter dan een koud perron. Bovendien wist je meteen welke releases je later die dag ging downloaden.3 reacties

De impulsaankopen waren toch wel vaak goed besteed, hoor. Tenminste, als je er een beetje oog voor had. Voor de reguliere cd’s en dvd’s waren ze domweg te duur. Wel herinner ik me sommige acties nog wel goed. Zo had je de kortingen op dvd’s waarbij je bij 3 voor de prijs van 2 ook dvd’s die al waren afgeprijsd mee kon nemen; zo heb ik destijds een aanzienlijke collectie obscure films, die ook nu nog lastig te vinden zijn in de nieuwsgroepen en torrent trackers, verzameld.

FRS, rust zacht.
Haha, herkenbaar dat opwarmen
Laatste jaren ook een beetje dat oudbollige gevoel bij de FRS ( niet dat ik er vaak kwam, maar als ik er kwam, dan had ik zo’n beetje dat gevoel )
Het is beter zo joh, alhoewel ik die FRS op het station inderdaad ga missen haha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).