71 procent mobiele dataverkeer in de EU gaat via WiFi

'71 procent mobiele dataverkeer in de EU gaat via WiFi'
Kunnen we met zijn allen nog zo graag 4G-netwerken willen uitrollen, het meeste dataverkeer versturen we gewoon nog ‘ouderwets’ via WiFi-verbindingen. En dat percentage zal de komende jaren alleen maar verder toenemen.

Dit meldt de Europese Commissie naar aanleiding van een onderzoek over het steeds drukker wordende Wifi-spectrum. De beschikbare frequenties beginnen namelijk stampvol te raken, daar steeds meer personen een WiFi-apparaatje op zak hebben en hun 3G- of 4G-databundel liever niet aanspreken.

Neelie Kroes deed onderzoek, en stelt dat het gebruik van WiFi sneller groeit dan het datavolume over 3G en 4G. In 2012 ging 71 procent van al het draadloze dataverkeer in de EU naar smartphones en tablets via WiFi; in 2016 zal dat mogelijk 78 procent zijn. Er komen immers steeds meer hotspots bij.

Het advies dat uit dit onderzoek rolde stelt voor om de frequenties tussen 5.150 GHz en 5.925 GHz wereldwijd beschikbaar te stellen voor WiFi. Ook zou de 2,6 GHz- en de 3,5 GHz-band volledig open moeten worden gehouden voor mobiel gebruik.

Neelie licht toe:

“Wi‑Fi is een enorm succesverhaal, waar iedereen bij wint. Ik ga ervoor zorgen dat de Europese Commissie het gebruik van Wi‑Fi bevordert door meer spectrum beschikbaar te maken en de regelgeving te versoepelen. Systemen waarmee je je Wi‑Fi-netwerk met anderen kunt delen, zijn een goed voorbeeld van beter internet voor iedereen door crowdsourcing. Mensen moeten overal in Europa kunnen internetten, ook als zij niet thuis of op het werk zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *