97-jarige maakt kunst met outdated software

Bob Ross belde, hij wil zijn happy trees terug
Het is niet het canvas, het is de kunstenaar. Oud gezegde, en ook zeker van toepassing op deze oldtimer-met-bijpassende-software.

Een goede artiest kan met alles mooie kunst maken, maar zoals veel amateurfotografen inmiddels weten, een goed fotobewerkingsprogramma kan een hoop oppoetsen en veel foutjes herstellen. 97-jarige Hal Lasko is het vleesgeworden bewijs dat het medium niet uitmaakt, maar wel de artiest er achter. Zijn methode is, zullen we zeggen, ietwat onconventioneel.

Lasko gebruikt namelijk Microsoft Paint, draaiend op Windows 95, om pixel voor pixel de meest mooie platen te maken. Dat dit een eeuwigheid kost deert hem niet zo, hij stamt nog uit de tijd dat alles handwerk was en een computer het formaat van een gemiddelde tweekamer-flat had. Inmiddels ietwat gehinderd door slechte ogen blijft hij doorgaan met ‘schilderen’. Dankzij de optie om stukken van zijn scherm te vergroten heeft hij geen last van zijn slechte zicht.

Met de drang van mensen tegenwoodig om alles steeds nieuwer, sneller en beter te hebben is het verfrissend om iemand te zien (toegegeven, van bijna een eeuw) die nog steeds goed uit de voeten kan met een besturingssysteem wat oud genoeg is om legaal auto te rijden.

2 Amerikaanse documentairemakers hebben deze uitzonderlijke man gevolgd en een reportage gemaakt. Deze kan je HIER bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *