Aantal Bitcoin-eigenaren verdubbelt

crypto-identiteit-verificatieIdentificatie vaker gevraagd op fiat-beurzen.

De universiteit van Cambridge publiceerde voor het tweede jaar haar cryptovaluta benchmarkstudie. Hieruit blijkt dat het aantal geverifieerde eigenaren van een cryptowallet in 2018 nu al bijna is verdubbeld. Dit bleek uit wereldwijd onderzoek onder cryptobedrijven, waaronder het Nederlandse Bitkassa dat is gevraagd onderzoeksgegevens aan te leveren. Op basis van de onderzoeksgegevens van de universiteit blijkt dat zowel het aantal eigenaren van een wallet als geverifieerde wallet-eigenaren sterk steeg.

eigenaren-cryptowallets

Zoals we zien steeg zowel het absolute aantal gebruikers (met 63%) als het aantal eigenaren van een geverifieerde wallet (met liefst 94%). Daarbij komt nog dat de cijfers over het hele jaar 2017 voor deze vergelijking zijn afgezet tegen de cijfers over de eerste drie kwartalen van 2018. Het totaal aantal gebruikers en geverifieerde gebruikers zal dus nog groter zijn. Veel mensen verklaren de stijging uit het feit dat anonieme gebruikers meerdere wallets bij één bedrijf kunnen hebben terwijl er per geregistreerde gebruiker maar 1 wallet per bedrijf zou zijn. Deze veronderstelling biedt naar onze mening geen 100% verklaring voor de stijging. Immers, als dit zo zou zijn zou het absolute aantal moeten dalen en dat is niet het geval. Overigens kunnen we ons afvragen hoeveel waarde al die nieuwe wallets vertegenwoordigen.

De uitkomst van deze benchmark laat nog iets interessants zien. De reden om de wallet door middel van identificatie te verifiëren ligt in het zogenoemde KYC-beleid (Know Your Customer policy) dat veel wetgevers voorschrijven. Zij veronderstellen dat identificatieplicht criminele activiteiten zoals witwassen en terrorisme tegengaat. Uit de benchmark bleek dit principe te worden toegepast door bijna alle cryptobeurzen die de mogelijkheid aanbieden om contant geld (fiat) om te zetten in cryptovaluta. Liefst 91% van deze fiat-exchanges vraagt bij het openen van een account om legitimatie. Bij de cryptobeurzen die alleen de ene cryptomunt omzetten naar de andere is die behoefte aan identificatie veel minder, want daar vraagt ‘slechts’ 52% om verificatie. Klaarblijkelijk zijn zelfs mooie blauwe ogen daar vaak niet nodig.
identiteitscheck-wallet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *