Absurd: Deze gast maakt virtuele files op Google Maps

Een karretje, een droom en 99 smartphones; meer heb je niet nodig om een virtuele file te creëren.

Google Maps is voor Android-gebruikers tegenwoordig de go-to navigatie-app en dat is niet heel gek. De app biedt een hoop voordelen, waaronder de ingebouwde file-detector. Maar een Duitse kunstenaar laat zien dat het systeem ook behoorlijk gemakkelijk te omzeilen is. Tenminste, als je 99 smartphones over hebt.

Google Maps is ideaal voor het omzeilen van files. Wanneer de app een opstopping detecteert, wordt de aankomsttijd aangepast en krijg je eventueel een andere route voorgeschoteld. Maar dat de technologie niet waterdicht is, bewijst kunstenaar Simon Weckert in Berlijn.

Met een karretje vol met smartphones houdt hij het systeem van de zoekgigant voor de gek. Volledig verlaten straten kleuren rood in de app omdat Maps denkt dat er bijna honderd gebruikers vast staan. In werkelijkheid is het niet meer dan één troll met een grappig idee.

Voor het experiment laadde hij een karretje met 99 smartphones, allemaal met Google Maps geopend. Het geeft een inkijkje in Google’s systeem, omdat het voor Maps crowsourced data gebruikt om de service live te updaten. Als er een hoge concentratie smartphones in een gebied is (die ook nog eens zeer langzaam bewegen) concludeert Maps dat er een file is. Dat terwijl de straat volledig leeg is.

Weckert legt in een blogpost uit dat het experiment een exploratie is van het effect van technologie op de fysieke wereld. “99 tweedehands smartphones zijn in een karretje getransporteerd om zo een virtuele file in Google Maps te creëren. Hiermee is het mogelijk om groene straten rood te kleuren en dit heeft een impact op de fysieke wereld doordat auto’s op een andere route gezet worden om de file te vermijden.”

Overigens is de man in de foto niet Weckert, maar een ‘medeplichtige’. Ook wordt op Twitter de authenticiteit van de truc betwijfeld. Hoewel Google niet officieel heeft gereageerd op de ‘hack’, zegt een Maps-medewerker wel dat het wel degelijk mogelijk is om het systeem zo voor de get te houden.

https://twitter.com/torreyh/status/1224032739713634305

Het is dus naar alle waarschijnlijk een echt fenomeen dat geforceerd kan worden met een stel smartphones. In realiteit is dit daarentegen een twijfelachtige ‘feature’. Mensen kunnen door de virtuele file omgeleid worden en hierdoor te laat komen. Niet een drama, tenzij de mensen in kwestie hulpdiensten zijn die door dit geintje te laat bij een noodsituatie aankomen.

Dit zijn uiteraard randgevallen, maar Google zou het systeem op basis van deze ondervindingen wel moeten finetunen. Anders ga ik eigenhandig zorgen dat de straat waaraan in woon niet meer zo belachelijk druk is! Oh trouwens, heeft iemand nog een paar smartphones te leen?

Foto @SimonWeckert

Lees ook: Zoveel miljoenen kilometers heeft Streetview al afgelegd

2 reacties

  1. Ik dacht dat ze dit soort grappen al wel hadden afgevangen. Enkele jaren terug had Google (maar bijvoorbeeld ook TomTom) hier al actie op ondernomen toen ze erachter kwamen dat er op sommige trajecten om de paar minuten spookfiles ontstonden, die werden veroorzaakt doordat er om de zoveel tijd een trein vol appende, bellende, streamende en gamende forenzen langsreed op een stuk spoor wat parallel ligt aan de bewuste autoweg.

  2. Of het kan of niet, daar gaat het niet om.
    Ik zie niet in wat de kunst is. Het is niet nieuw en het niet bijzonder.
    Als het kan, is het gewoon burger-plagen.
    Enige nadeel is dat deze trekhaak nu op alle nieuwssites aandacht krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *