Algoritme berekent waar je woont op basis van je tweets

Algoritme berekent waar je woont op basis van je tweets
Aan de hand van je laatste 200 tweets weten wij straks waar jouw huis woont.

Wie regelmatig Twittert weet waarschijnlijk dat de locatie van waar de tweet verstuurd wordt, vrijgegeven kan worden. Als de gebruiker regelmatig vanuit thuis tweets verstuurd, is het met deze gegevens dan ook kinderspel om de woonplaats van de twitteraar te achterhalen.

Dit heeft er in 2007 toe geleid dat vier Apache helikopters van het Amerikaanse leger in Irak werden gebombardeerd. Militairen zouden met hun tweets de locatie van de Apaches hebben vrijgegeven.

Maar ook als de locatievermelding uitgeschakeld staat is het mogelijk om een aardige indicatie van de woonplaats van een twitteraar te krijgen. Dat bewijst IBM Research met een onderzoek. Zij beweren dat de laatste 200 tweets genoeg zijn om met 70% zekerheid te zeggen waar de Twitteraar woont.

Ze onderzochten zo’n 1,5 miljoen tweets van 10.000 mensen. Iedere tweet was voorzien van locatiegegevens, zodat de resultaten gemeten konden worden met de werkelijkheid. Ruim 100.000 tweets waren verstuurd met Foursquare en bevatten een link naar de geografische locatie. In ongeveer 300.000 tweets werd de naam van een stad genoemd en de rest van de tweets gingen over bijvoorbeeld een bepaalde honkbalclub, waarvan de locatie bekend is.

Samen met de tijdzones waarin de tweets werden verstuurd liet het onderzoeksteam het algoritme op de gegevens los. Het systeem wist uiteindelijk bij 68 procent van de groep de juiste woonplaats te noemen. Voor 70 procent had het systeem gelijk over de staat waarin de twitteraars wonen en in 80 procent van de gevallen werd de tijzone juist voorspeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *