Alles over de Oculus Rift, de nieuwe VR trend

Oculus Rift
De Oculus Rift is inmiddels een succes te noemen. Wij mochten er onlangs mee kennismaken en zetten de belangrijkste informatie op een rijtje.

De Oculus Rift is een nieuwe Virtual Reality (VR) headset, speciaal ontworpen voor video-games. VR-brillen zijn er al langere tijd, maar zijn nooit echt aangeslagen. Dat kwam vooral door de belabberde kwaliteit, de hoge aanschafkosten (duizenden dollars) en de enorm grote headsets. Deze nieuwe VR-bril is gemaakt door Palmer Luckey, hij wist met nieuwe oplossingen en inventieve technologie een beter exemplaar te maken. Palmer zocht contact met John Carmack en samen gaven ze vorig jaar een eerste demo op de E3. Daarna werd er een project gestart op Kickstarter en binnen 4 uur was het benodigde bedrag binnen (250.000 dollar)! Inmiddels staat de teller op bijna 2,5 miljoen dollar, de units worden sinds begin dit jaar afgeleverd.

Met de Oculus Rift heb je een breed gezichtsveld en kun je virtueel rondlopen in elke gewenste omgeving. Het is een meeslepende ervaring die veel zal betekenen voor de toekomst van gaming, grote ontwikkelaars zoals Valve en EA Games zijn er daarom al volop mee bezig. Zelf heb ik afgelopen week even mogen spelen met een demo van Half Life 2, heel erg vet:

[gv data=”fePj2XG0IW8″][/gv]

Het doel is dat er nu zoveel mogelijk development kits van de Rift worden gemaakt, zodat diverse ontwikkelaars er mee kunnen gaan werken. Begin volgend jaar moet er een nieuwe verbeterde versie komen voor consumenten, inclusief HD en positional tracking (zodat je bv uit een raam kan kijken en naar voren kan leunen), op dat moment moeten er ook voldoende games te krijgen zijn.

Gaming is echter niet de enige manier om gebruik te maken van de Oculus Rift. Zo zouden architecten het kunnen gebruiken om een ontwerp te tonen, en Ikea kan het gebruiken om de nieuwe inrichting van je huis te laten zien. Ook voor de filmindustrie is het potentieel erg interessant, om nog maar te zwijgen over Virtual Reality Porn. Tevens zijn er veel zakelijke toepassingen te bedenken, wat dacht je van een VR auto-configurator zodat je alvast het gehele interieur kunt zien/gebruiken. Daarnaast biedt de Oculus enorm veel potentie voor het leger, om op die manier realistische situaties te simuleren.

Ook Google heeft inmiddels laten weten dat men via Earth/Maps de Oculus gaat ondersteunen. Check onderstaande video van een demo tijdens Google I/O:

[gv data=”S5jnWuiCflA”][/gv]

Er mag geen twijfel over bestaan, de Oculus Rift is een hit en gaat nog veel groter worden. Ook in Nederland zijn er inmiddels een paar mensen die een Oculus hebben, die hebben de FB-page RiftVR opgezet om je op de hoogte te houden van al het nieuws.

2 reacties

  1. Het wordt goedverdoemme tijd dat er eindelijk eens een mainstream VR HD 3D etcD headset komt die overal (van de BluRay tot de PlayStation tot de webbrowser) werkt!

    Goed nieuws dus.

  2. Doe mij maar een autostereoscopische tv en of monitor, lekker 3d zonder bril :). Zal eerst wel kut zijn net als de eerste lcd’s met kleine kijkhoek e.d. maar na een paar jaar doorontwikkeling komt dat wel goed ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *