AlphaGo wint derde keer op rij van wereldkampioen

Auteur: , Geen reacties
alphago

Nu is een computer officieel 's werelds beste speler van het spel Go. De Wereldkampioen werd in een best of five met 3-0 verslagen.

18-voudig wereldkampioen Lee Se-dol werd drie keer verslagen door AlphaGo, een project van het AI-bedrijf Deepmind dat twee jaar geleden door Google werd gekocht.

Het duizenden jaar oude Go wordt beschouwd als het moeilijkste bordspel ter wereld en is veel complexer nog dan schaken. De regels zijn simpel, de mogelijkheden eindeloos. Zelfs de beste Go-spelers kunnen vaak niet uitleggen waarom ze een bepaalde zet doen; dat komt dan neer op instinct en ervaring. Het heeft dus langer geduurd dan bij het schaken om een computerspeler te bouwen die beter is dan de beste menselijke spelers.

In Go heb je een bepaalde complexe situatie die ‘Ko’ wordt genoemd. In de eerste twee potjes kwamen die niet voorbij, dus Se-dol mocht nog even hopen dat deze situaties voor de AI-tegenstander onoverkomelijke problemen zouden opleveren. In de derde game waren er echter meeredere Ko’s en AlphaGo wist daar vrij gemakkelijk in te navigeren.

Eerder won AlphaGo al van een andere topspeler. Een uitgebreid artikel over die wedstrijden lees je hier.

De wedstrijd terugkijken kan eventueel hier onder:Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).