Volgt Vodafone al je surfgedrag?

Auteur: , Geen reacties
Vodafone logo

Ja, dat doet het. Slechts nieuws voor Nederlandse Vodafone-klanten: volgens een nieuw onderzoek kan de provider 'je app- en surfgedrag onuitputtelijk volgen'.

Dit nieuws komt van de Wall Street Journal, die verwezen naar dit onderzoek van privacyorganisatie Access Now. (Een PDF van het hele onderzoek lees je hier).

De conclusies zijn niet mals. Driekwart van de respondenten die klant zijn van Vodafone Nederland zou een supercookie op hun telefoon hebben. Die tracken alles van de gebruiker – en zijn niet te verwijderen van het toestel.

Vodafone heeft al gereageerd, en volgens hen is het een onjuiste voorstelling van zaken. Joost Galema van Vodafone Nederland vertelt aan eMerce: “Wat wij in Nederland doen is dat we aan de headers van requests een anonieme referentiecode toevoegen. Dat doen we alleen bij een site waar we een betaalrelatie mee hebben”, zoals de appstore van Blackberry. De code zou alleen worden meegegeven als de gebruiker een app koopt. “De winkel geeft ons die referentiecode zodat wij weten welke klant moet betalen. Die zogeheten anonymous customer references zijn anoniem en dynamisch. Voor iedere sessie wordt er een nieuwe aangemaakt. Derde partijen kunnen ze dus niet gebruiken om profielen mee aan te leggen.” Dat moeten we dan maar aannemen, hè?

Maar dat is ook niet het hele verhaal: tot enkele maanden geleden gaf Vodafone deze referentiecodes mee in alle headers van internetverkeer. Vodafone zegt echter de techniek te hebben ‘verfijnd’. Proest.

Feit blijft dat Vodafone de enige in Nederland actieve mobiele provider is die deze privacy-bedreigende techniek gebruikt, zo valt te lezen in het rapport.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).