Android beveiligingspatroon makkelijk te hacken

Android beveiligingspatroon
Hoe complexer het patroon, hoe sneller de code gekraakt kan worden.

De meeste mensen hebben vandaag de dag wel een vorm van schermbeveiliging op hun toestel staan. Waar de een het liefst gebruikmaakt van zijn of haar vingerafdrukscanner, daar houdt de ander het liever op een simpel beveiligingspatroon. En dat laatste blijkt dus totaal niet veilig te zijn.

Tenminste, dat is als we de Lancaster University, Northwest University in China en de University of Bath moeten geloven. Zij tonen met hun onderzoek aan dat het Android beveiligingspatroon binnen vijf pogingen te kraken is. Hier hebben ze alleen een camera en een algoritme dat beelden kan interpreteren voor nodig.

Een kwaadwillende met deze apparaten kan binnen een straal van tweeënhalve meter de vingerpositie van het slachtoffer registreren. Binnen enkele seconden worden alle mogelijke patronen getoond. Deze techniek is zo geavanceerd dat de videobeelden niet eens helemaal zichtbaar hoeven zijn op beeld. Een goede camera zou zelfs op 9 meter afstand moeten werken.

Voor het diepgaande onderzoek verzamelden de universiteiten maar liefst 120 unieke patronen van verschillende gebruikers. In 95 procent van de gevallen bleken deze binnen vijf pogingen te kraken. Daar komt nog eens bij dat complexe patronen relatief makkelijker te raden zijn, aangezien het algoritme veel overige mogelijkheden kan wegstrepen.

Als tip geven de onderzoekers mee om je vingers tijdens het ontgrendelen volledig te bedekken, of gebruik te maken van een andere soort van schermvergrendeling, zoals een (cijfer-)code.

Nog geen reacties

  1. Hahah, die titel “Android beveiligingspatroon makkelijk te hacken”, vervolgens “binnen een straal van tweeënhalve meter”. Met andere woorden: gewoon over de schouder meekijken zodat elke smartphone te “hacken” is met een patroon beveiliging.

    Gewoon oldskool pincode afkijken bij de kassa zeg maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *