Apparata video: hands-on met Apple CarPlay in een Ferrari

Apple CarPlay in een Ferrari
Naast Volvo en Mercedes is ook Ferrari aan boord gestapt bij Apple’s CarPlay, het besturingssysteem dat de interface van je iPhone op een ‘autovriendelijke’ manier naar je dashboard brengt. Dit is hoe het werkt.

Apple CarPlay zou je kunnen zien als een schil die met één druk op de knop over de bestaande interfaces van autofabrikanten komt te liggen. In het geval van Ferrari activeer je CarPlay met de knop rechtsboven het scherm, waarna de bekende app-iconen van Apple op het scherm springen. Alleen nu wat groter, zodat je minder snel mis drukt tijdens het rijden. Idealer is het om de functies te bedienen met spraakdienst Siri, terwijl je gewoon door de voorruit naar buiten blijft kijken. Immers, je hebt een Ferrari met 660 pk onder je kont.

Op de Autosalon van Genève stapten we in het demomodel van Ferrari, een alleraardigste FF, waar een Apple-dame het systeem aan ons presenteerde. ‘Siri, call John Appleseed.’

[gv data=”l7Ewxw5KDa4″][/gv]

Wat kun je bedienen:

 • iPhone
 • Messages
 • Maps
 • Muziekbibliotheek
 • Spotify
 • Podcast
 • iHeart Radio

10 reacties

 1. Nice. Als de carplay functionaliteit net zo snel uitrolt over alle automodellen als de iPod interface indertijd dan hebben ze bij Apple goud in handen denk ik.

 2. Lijkt wel mooi te werken, maar er zijn toch wel wat dingen waar ik over twijfel. Het touchscreen is niet zo direct als op een iPhone (lijk zelfs resistive!), en niet multitouch, dus een ervaring als op een iDevice zal je niet krijgen. Daarnaast blijf je de Ferrari-interface naast de Apple interface houden. 2 navigatiesystemen in 1 lijkt me niet echt ideaal eigenlijk.Ook vraag ik me af hoe goed Siri nog werkt met een hoop bandengeruis en een bulderende V12 op de achtergrond. Wel mooi dat je gewoon direct je eigen muziek, radio en spotify binnen 1 systeem kunt bedienen. Als het goed blijkt te werken kan dit nog best wat worden denk ik.

  • @bosje: Volledig eensch met je commentaar. Het lijkt me vooral top voor een aantal ‘kleinere’ fabrikanten die nu niet helemaal mee kunnen met de Duitsers (en dan met name iDrive en nou ja vooruit, MMI, want Mercedes loopt daar ook wat op achter) die enorme bedragen tegen die multimedia interfaces gooien om het perfect te krijgen.

   Zeker bij een aantal merken in het hogere segment is het vervelend dat ze geen up-to-date navi kunnen aanbieden die zo goed en hoogwaardig aanvoelt als de eerdergenoemde Duitse merken (denk Jaguar/Landrover, Ferrari/Maserati, Aston Martin…). Voor die merken kan het een uitkomst zijn als Apple een product kan leveren dat zo hoogwaardig aanvoelt als de producten die ze normaal leveren doorgaans toch wel doen (ja haters…je betaalt misschien wat teveel maar de kwaliteit is in mijn ervaring toch echt wel goed tot zeer goed).

   Dit voorbeeld hier is een beetje teleurstellend, maar het heeft zeker potentieel, ik denk dat het struikelblok vooral zal zijn de onderhandelingen tussen Apple en de respectievelijke fabrikanten over kosten en vrijheid om het product te maken.

 3. Hmmm, dit leek me ideaal, maar vind de GUI nou niet echt mooi voor in een Ferrari en idd lijkt het scherm niet super responsive. Bovendien moet je dan weer op een iFruit overstappen mocht je die niet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *