Apple Arcade: 3 redenen waarom de service briljant is

Nice
Mobiel gamen is zojuist een stukje prettiger geworden.

De afgelopen keynote van Apple werd met gemixte gevoelens ontvangen. Vooral de peperdure iPhones werden door velen geridiculiseerd, maar er werd ook een geweldig hoogtepuntje aangekondigd: Apple Arcade. Dit zijn 3 redenen waarom Apple’s gaming-abonnement werkelijk briljant is.

Apple Arcade is een abonnementenservice van Apple voor €4,99 per maand, waarbij gebruikers (6 familieleden om precies te zijn) onbeperkt een select aantal games kunnen downloaden en spelen op zo’n beetje ieder Apple-product. De service is vandaag live gegaan en moet uiteindelijk meer dan 100 games bevatten, van vechtgames tot arcade-titels.

Voor de gamer
Hoewel de hoeveelheid games voor hardcore gamers redelijk beperkt is op Apple Arcade, is één ding zeker: de gamer krijgt een optimale mobiele game-ervaring geleverd voor een maandelijks bedrag. Iedereen die wel eens een mobiel spelletje speelt kent wel de eindeloze advertenties, banners en tergende filmpjes die je constant te zien krijgt. ‘Kijk dit filmpje voor 6 gouden kristallen en 3 pogingen om 21 diamante krulspelden te verdienen’.

Ook de geforceerde microtransacties en trechter-gameplay (waarbij het steeds moeilijker of tijdrovender wordt om zonder te betalen door te blijven spelen) zijn een reden waarom ik doorgaans nauwelijks respect heb voor een mobiele game; het is gamen met zoveel connotaties en beperkingen dat het het wat mij betreft niet waard is.

Met de service van Apple kunnen gebruikers zonder advertenties, microtransacties en andere beperkingen op verschillende platforms spelen. Hiermee haalt Apple een deel van de verschrikkelijke aspecten van mobiel gamen weg.

Breder aanbod
Daarbij werkt Apple als een soort curator. Iedere aangeboden game zit (zoals het er nu voor staat) goed in elkaar en gamers hebben daarom keuze uit een hoop titels die hoe dan ook gepolijst zijn. De trailer van de naar voren geschoven titels zijn dan ook ontzettend veelbelovend.

Ook biedt Arcade de mogelijkheid om nieuwe titels te ontdekken. Waar je doorgaans een beetje moet gokken of een aangeraden of vergelijkbare game in de App Store wel écht de moeite waard is, krijg je met Arcade min of meer de garantie dat het een prettige game-ervaring wordt.

Veel waar voor je geld
Tot slot is er dan nog de prijs van het abonnement: €4,99. Sommigen vinden dat een stevige prijs voor een gaming abonnement voor strikt Apple-producten. Het Nederlandse Utomik kost bijvoorbeeld maar €6,99 voor ‘echte’ videogames voor PC. Dat neemt niet weg dat vijf euro voor Apple Arcade voor wat het is (en ondanks het feit dat het een doorgaans duurder Apple-product is) een behoorlijk solide prijs is.

Je moet namelijk niet vergeten dat de prijs met 5 anderen gedeeld kan worden, wat de prijs per familielid tot onder de euro per maand brengt. Dan heb je geen ook nog eens geen reclames, rotte appels en microtransacties. Alle nadelen van mobiel gamen zijn daarmee vergaan.

Uiteindelijk moet je de prijs van ieder abonnement zelf afwegen. Gebruik je een service ontzettend veel en kun je de prijs (in dit geval met je familie) delen, dan is €4,99 behoorlijk schappelijk. Koop je maandelijks een game of geef je zo nu en dan wat uit aan microtransacties, dan is de kans groot dat je goedkoper uit bent als je strict Apple Arcade gebruikt.

Speel je heel af en toe een game en heb je geen problemen met een reclame of van die geniepige demo-advertenties waar je een ‘super moeilijke’ opdracht krijgt die zogenaamd niemand kan oplossen terwijl de daadwerkelijk game ook nog eens totaal anders blijkt te spelen, dan is Apple Arcade wellicht niks voor jou.

Update 10-11-2019 (09:25): Het artikel suggereerde dat er al 100 games beschikbaar waren op de dienst; dit was onjuist en het bericht is daarop aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *