Als journalist Apple bashen? De verdomhoek in!

En als Apple je niet mag, sta je hier dus niet tussen
Er zijn bedrijven die niets liever willen dan hun producten in zoveel mogelijk artikelen krijgen en journalisten overal ter wereld paaien. Apple is er daar niet één van.

Als je als journalist iets mag testen, heb je in principe alle vrijheid. Vind je het product geniaal, dan mag je dat laten weten aan de hele wereld. Maar als je kritiek hebt loop je het risico bij sommige merken dat ze de volgende keer zich wel twee keer bedenkt voordat je hun latest and greatest in handen krijgt.

Volgens Cult of Mac houdt Apple een lijst bij van journalisten die ze niet meer lief vinden. Dit zijn mensen die in het verleden kritisch zijn geweest over het bedrijf en nu dus gestraft worden.

Maar ook het land waar je vandaan komt maakt verschil. Belgische journalisten geven aan dat het voor hun bijna onmogelijk geworden is om iets te testen te krijgen van het bedrijf. Nederlanders hebben daar geen enkel probleem mee, omdat Apple ons landje ziet als een veel belangrijkere afzetmarkt.

Interessant genoeg houdt Apple ook een witte lijst bij. Dit zijn de mensen die erom bekend staan erg positief te zijn over hun producten. Deze journalisten krijgen vaak als eerste geheel kosteloos een product toegestuurd om te testen, vaak ruim eerder dan de rest.

9 reacties

  1. wow, wat een organisatie moet daar achter zitten om het bij te houden wel positief over je product is en wie niet. Kleine producenten zullen hier echt wel last van hebben denk ik.

      • @Donstil: Nog steeds niet hoor :p hij heeft een 458 in handen weten te krijgen, en ook die kreeg de wind van voren. Overigens hebben ferrari’s voor media altijd meer vermogen dan de uiteindelijke versies.
        Wat betreft electronica fabrikanten die een lijst bijhouden van media die kritisch is over hun producten, er zullen er zeker meer zijn, dat is ook logisch, want je wilt dat een product zo goed mogelijk voor de dag komt. Sommige fabrikanten zullen er strikter in zijn dan andere. Apple is met alles moeilijk, dus tsja wat er in dit bericht staat had eigenlijk iedereen wel kunnen weten. Als ik een tablet op de markt zou brengen zou ik ook het liefst alleen maar goede reviews zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *