Apple biedt neppe excuses aan voor belazeren WordPress

Apple biedt excuses aan voor het uitknijpen van website-tool WordPress, maar hoe oprecht zijn die excuses eigenlijk?

Terwijl Apple keihard ingaat tegen Epic Games, heeft het miljardenbedrijf ook nog een sympathieke kant. Tenminste, ze hebben weinig keuze want de laatste dagen is het internet woest. De App Store-beheerder deed namelijk wel iets heel smerigs met een van hun apps. Updates voor het grootste CMS, WordPress, werden door Apple tegengehouden, mits WordPress geld ging vragen voor hun gratis service. En nu moet Apple op de blaren zitten.

Apple naaide WordPress

Het verhaal kwam eerder deze week al voorbij tijdens het Apple vs Epic Games debat. Maar waar Epic Games de App Store probeerde te omzeilen, was Apple in het geval van WordPress gewoon uitzonderlijk smerig bezig. De gratis website-bouwtool en CMS (content management system) wordt altijd al gratis aangeboden. WordPress is open source en gratis toegankelijk. Maar dat kon Apple niet waarderen.

Dus wat deed het miljardenbedrijf? Updates en bug fixes werden tegengehouden totdat WordPress meer in-app aankomende ging faciliteren. Dat schrijft WordPress-bedenker Matt Mullenweg in de onderstaande Tweet. En de reden is simpel: Apple wilde meer 30% commissies innen bij WordPress.

Verontschuldiging maar…

Nu draait Apple die beslissing terug. Ze hadden immers geen enkele voet om op te staan en de keuze was absurd vanaf het begin. Maar Apple biedt zelden excuses aan, dus wat dat betreft verdienen ze wat props? Het statement (via TheVerge) luidt:

We geloven dat het probleem rondom de WordPress app is opgelost. Omdat de ontwikkelaar aanbiedingen van betaalde services heeft weggehaald, is het nu een gratis stand-alone app die geen in-app aankopen hoeft aan te bieden. We hebben de developer op de hoogte gesteld en bieden onze excuses aan voor eventuele verwarring die we hebben veroorzaakt.

Apple

In hetzelfde artikel van TheVerge graaft de journalist daarentegen een stukje dieper. En wat blijkt? De aanpassing die WordPress zou hebben gedaan, is al weken of zelfs maanden geleden doorgevoerd. Met andere woorden, lang voordat Apple de updates blokkeerde totdat in-app aankopen werden toegevoegd.

Het is dus overduidelijk dat Apple doet alsof WordPress het probleem heeft opgelost. Tegelijkertijd wil de App Store-aanbieder de openbare discussie dus niet aangaan. Desalniettemin is Mullenweg dankbaar dat Apple de controversiële beslissing heroverwoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *