Apple biedt sinds vanmorgen 5Ge netwerk…

Apple-5ge-netwerk
Update iOS 12.2 beta 2 zorgt voor een daverende verrassing.

Sinds vanmorgen rolt Apple iOS update 12.2 beta 2 uit. Naast de gebruikelijke bug-fixes en wat nieuwe features, toonde de update na installatie een daverende verrassing voor gebruikers. Zij bleken ineens verbinding te maken via een 5Ge netwerk. De netwerkwijziging is inmiddels door 9to5mac.com gezien op zowel de iPhone XR, XS en XS Max en zal naar verwachting ook verschijnen op de iPad Pro (2018), aangezien deze voorzien is van dezelfde 4×4 MIMO LTE chips. Voor je naar de winkel rent om een telefoon te halen en te genieten van het 5G-netwerk, moeten we je teleurstellen.

De vreugde en verbazing van Amerikaanse gebruikers sloeg namelijk al snel om in woede. De crux zit hem in de toevoeging van de letter ‘e’. Toen men op onderzoek uitging bleek het namelijk te gaan om een marketingtruc van aanbieder AT&T, dat op ruim 400 markten actief is. Zij hebben normaal gesproken de letters LTE in hun icon voor de verbinding. Aangezien zij hun netwerk nu ‘5G Evolution’ noemen besloten zij het icoon aan te passen. Hierdoor zien gebruikers dus dit misleidende icoon in hun beeldscherm.

Uiteraard heeft men AT&T om commentaar gevraagd. De Vice President of wireless technology, Igal Elbaz reageerde als volgt:

We’ve been talking about 5G Evolution for a while now. We were pretty public about what we were doing and what we were deploying. What we’re trying to do is two things. One is to let the customer know that they are in an enhanced experience market or area. So we’re letting them know this on the device. And there are close to 20 devices that support this.”

Verder gaf het Amerikaanse AT&T aan dat zij pas in 2020 het 5G netwerk aan zullen bieden. Ook Apple gaf al eerder aan pas in 2020 de modems voor 5G in de toestellen te kunnen verwerken. In Nederland zal 5G waarschijnlijk niet eerder worden geïnstalleerd.

Deze truc valt dus in de categorie ‘dubbel genaaid houdt beter’. Het is overigens niet de eerste keer dat de Amerikaanse telecom-giganten zo’n spelletje naamsverwarring speelden. In 2012 flikte AT&T namelijk hetzelfde spelletje in aanloop naar het toen nog niet beschikbare 4G-netwerk. We zijn benieuwd of de gebruikers van deze generatie net zo vergevingsgezind zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *