Apple Campus 2 wordt duurder dan het nieuwe WTC

De kosten voor het megalomane hoofdkantoor voor Apple, het bizarre ruimteschip, lopen gierend uit de klauwen.

Op 6 juli 2011 maakte Steve Jobs, in wat later zijn laatste publieke optreden zou blijken, bekend dat Apple in Cupertino een nieuw hoofdkantoor wil laten bouwen, op een van HP gekocht stuk grond. Dit complex, aangeduid als Campus 2, zou plaats moeten bieden aan 12.000 mensen en naast het enorme gebouw veel natuur bevatten. Het zal voor een groot gedeelte uit glas worden opgetrokken, waarbij er geen enkel stuk recht glas te vinden zal zijn. Tevens komen er een grote ondergrondse iParkeergarage, iPresentatiehal, iFitnessruimte en een iEnergiecentrum waar Apple zijn eigen energie wil opwekken.

Zoals wel vaker het geval is bij bouwplannen van dergelijk formaat, zijn de begrootte kosten iets uit de hand gelopen. Inmiddels staat dit volgend diverse bronnen op 5 miljard dollar waardoor de kosten nu al – nog voordat er een steen is gelegd – met 2 miljard zijn gestegen. Ter referentie: het nieuwe WTC in New York kost ‘slechts’ 3,9 miljard dollar.

Naast het stijgen van de bouwkosten, meldt Bloomberg dat ook de ingebruikname is gewijzigd. Apple zou in 2015 de eerste werknemers willen installeren. Dit is nu verzet naar 2016. Ook het aantal Apple-loonslaven dat zal worden ondergebracht in wat waarschijnlijk het duurste kantoor ter wereld wordt neemt toe: van 12.000 naar 14.200. In ieder geval een stuk meer dan nu in het huidige hoofdkwartier, waar zo’n 2.800 Apple-appologeten werken.

[lg_folder folder=”Apple/2016_HQ/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *