‘Apple dumpt Google als standaard zoekmachine in Safari’

Is Apple van plan om Google te dumpen?
Apple en Google zijn al even geen vrienden meer, maar de concurrentiestrijd gaat volgens insiders nog veel heftiger worden.

Apple zou namelijk van plan zijn om Google te schrappen als de standaard zoekmachine in Safari. De zoekgigant heeft nu nog en deal met Apple en staat 45 procent van zijn inkomsten uit verkeer via Safari af, maar deze overeenkomst zou nog dit jaar aflopen. Apple koos er eerder al voor om Bing aan te wijzen als zoekmachine voor zoekopdrachten via Siri en Spotlight, dus analytici achten het niet ondenkbaar dat Safari volgt.

Microsoft is niet de enige die aast op de plek van Google, want ook Yahoo heeft er het nodige voor over om de standaard zoekmachine in Safari te worden. Zij vervingen Google eerder al in Mozilla Firefox en weten dus hoeveel voordelen een dergelijke deal ze oplevert. Ter illustratie: Google zou jaarlijks 700 miljoen dollar verdienen aan zoekverkeer via Safari.

Toch verwacht Business Insider dat Google niet wakker ligt van de aanstaande wisseling. De analisten van Citi verwachten dat 50 procent van de Safari-gebruikers alsnog zelf handmatig kiest voor Google als zoekmachine. Het bedrijf moet nu 45 procent van zijn inkomsten afstaan aan Apple, terwijl dat na het aflopen van de deal nog slechts 5 procent zou zijn. De omvang van het zoekverkeer zal dus afnemen, terwijl de dollars blijven binnenstromen.

3 reacties

  1. De gedachte dat Bing waardeloos is en Google onfeilbaar is ook niet meer van deze tijd. Ik moedig meer concurrentie in de zoekmachinemarkt alleen maar aan, want je ziet dat Google zijn macht gebruikt voor IE-achtige praktijken (advertenties en Google+ opdringen, bijvoorbeeld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *