Apple gaat ontwikkelaars meer ruimte geven. Eindelijk!

Apple gaat ontwikkelaars meer ruimte geven. Eindelijk!
Apple is altijd erg huiverig geweest om haar besturingssysteem té open te zetten voor ontwikkelaars. Door het af te schermen kan Apple voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt, en tegelijkertijd geeft het de concurrentie munitie om te roepen dat Apple een gesloten systeem is waar je weinig mee kan. Wel, daar gaat dus verandering in komen.

‘Bad experience’

Op D11, een conferentie van Allthingsd, sprak Apple CEO Tim Cook over het openstellen van api’s voor ontwikkelaars en derde partijen. Cook wil ze best de kans geven om iOS te verbeteren, maar dit mag niet ten koste gaan van de gebruikerservaring. De interviewer, journalist Walt Mossberg, gaf als voorbeeld het onscreen-toetsenbord op de iPhone, iPad en iPod. Volgens hem zijn er ontwikkelaars die op Android al hebben laten zien dat dit beter kan. Mogelijk wordt er met de lancering van iOS 7 volgende maand meer bekend gemaakt.

Een aantal andere opvallende uitspraken van Cook tijdens het interview hebben we hieronder samengevat.

 • Apple gaat mogelijk Android-apps ontwikkelen. Hebben ze tot dusver niet gedaan, maar als er vraag naar is zien ze geen reden om zulks niet te doen.
 • Cook hintte naar draagbare computers. Volgens hem is het een markt die klaar is om verkent te worden. Hij doelde uiteraard op de geruchtmakende Apple iWatch, maar liet de naam van het horloge niet vallen.
 • Apple heeft dit jaar al 9 bedrijven overgenomen.

4 reacties

 1. Goh, hell freezes over. 🙂 In het geval van Apple ben ik dan wel zo realistisch dat ze hier of
  a) nog meer geld mee denken te verdienen.
  b) ze merken dat ze achter gaan lopen.

  Sommige beperkingen zijn gewoon achterlijk: waarom mag er geen ontwikkelaar een snellere manier maken om Bluetooth uit te zetten. Ik zou er geld voor over hebben. De render-engine voor webpagina’s binnen apps is ook zoiets: iPhones worden bewust gecastreerd op dat gebied.

 2. over hun belastingsontduiking zwijgen ze uiteraard in alle talen.

  de reden dat Tim Cook zich zo moet komen verantwoorden zegt al wel genoeg dat er iets aan het handje is, de aandelen zakken niet zomaar.

  trouwens kwam ik deze grafiek ook nog tegen:
  [img]http://fortunebrainstormtech.files.wordpress.com/2013/05/screen-shot-2013-05-22-at-6-38-19-pm.png[/img]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *