Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd

Apple-Ierland
De Europese Commissie dreigt met een boete van miljarden euro’s, omdat Apple illegale staatssteun aan een bedrijf zou hebben gegeven in Ierland.

Hoewel de Commissie pas later deze week uitspraak doet over het onderzoek naar deze zaak, schrijft de Financial Times alvast de uitkomst ervan op. In een reactie laat Apple weten het resultaat van het onderzoek te betreuren, wat dus eigenlijk al aangeeft dat de Times het bij het rechte eind heeft.

Minder belasting, meer werkgelegenheid
Sinds 1980 zit Apple in Ierland, maar toen er in 1991 nieuwe regels werden afgesproken, zou het bedrijf eigenlijk meer belasting moeten gaan betalen. Omdat Apple zo’n belangrijke rol voor de werkgelegenheid speelt, werd er echter een aparte afspraak met de Ierse overheid gemaakt, om onder deze regel uit te komen. Deze afspraak gold tot 2007, waarna Apple opnieuw benaderd zou zijn voor een dergelijke afspraak. Kort gezegd hoeft Apple dus minder belasting te betalen, als het maar voor minder werkloosheid in de regio zorgt.

Volgens de Financial Times kan een boete voor dit vergrijp oplopen tot miljarden euro’s. Waarschijnlijk zitten Google en Facebook ook al te zweten, want ook zij hebben bedrijven in Ierland, waar een soortgelijk onderzoek naar in is gesteld.

4 reacties

    • @ikkee: Omdat ze met deze regeling miljarden in belastinggeld in de rest van europa weten te ontlopen. Er zijn heel veel grote bedrijven die een soortgelijke regeling hebben en dit is simpelgezegd belasting ontduiking. Vergelijk het met een paar miljoen op een rekening in Zwitserland hebben terwijl je Nederlands staatsburger bent en dit niet opgeven aan de belastingdienst. Je betaald er dan geen belasting over. Je bent dan strafbaar, maar deze bedrijven weten tot nu toe tussen de regeltjes door te huppelen.

  1. Door dit soort trucjes (en door je klanten teveel- en je personeel te weinig te betalen) heeft Apple de afgelopen jaren 150 miljard (!) amerikaansche dollartjes op hun bankrekening weten te verzamelen. Dan kan er vast wel een paar miljard aan boete van af, denk niet dat ze daar erg van wakker liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *