Apple iPad Mini 2019 reviews – Evolutionair maar irrelevant

Hij moet hard knokken!
Kan hij zijn nut bewijzen tegenover zijn grote broers?

Fans van Apple’s tablets moeten al behoorlijk lang wachten op een nieuwe, kleinere variant in de iPad-reeks. De laatste keer dat de tech-gigant met een iPad Mini kwam was 3,5 jaar geleden. De vraag is dan simpelweg: was het het wachten waard op de iPad Mini 2019?

The Verge – 8,5/10
Het eerste dat opvalt is dat 2019’s uitvoering van de iPad Mini eigenlijk best wel lijkt op zijn voorganger, bijna 4 jaar geleden. Hij wordt dan ook ‘evolutionair’ genoemd, niet ‘revolutionair’.

“Je kijkt naar exact hetzelfde uiterlijke design, wat nu bijna 7 jaar oud is. Als je stiekem een oude iPad Mini zou vervangen door een nieuwe, dan is er een flinke kans dat je het niet eens door hebt. Alle veranderingen die zijn doorgevoerd, zitten aan de binnenkant. Die zijn significant, wat ook zou moeten omdat het zo lang geleden is dat het toestel voor het laatst is ‘ververst’.”

Volgens TheVerge is het daarbij helemaal niet zo erg dat hij er hetzelfde uitziet als voorheen (dat is de laatste tijd sowieso een trend), mits de binnenkant maar super goed is. Dat is volgens het medium ook zo, mede door de A12 Bionic processor en ondersteuning voor de Pencil. Ook het geüpdatete scherm van 7.9-inch met verbeterde kleuren is een solide toevoeging.

Wired – 8/10
Ook Wired noemt de ondersteuning van de Pencil als een groot pluspunt, al vindt het medium het jammer dat alleen de eerste generatie Pencil ondersteund wordt. Dit is dan wel het kleinste toestel in de Apple-line-up die het virtuele potlood ondersteunt, maar het is een beetje raar dat die ‘verouderde’ techniek nog steeds gebruikt wordt.

“Het ergste aan de Pencil van de eerste generatie? Het laadmechanisme. Je moet hem in de Lightning port stoppen aan de onderkant van de tablet, waarna het ding eruit steekt als de puntige staart van een pijlstaartrog.”

De conclusie van Wired? “Ik ben niet verliefd geworden op de nieuwe Mini en ik heb nog steeds niet de behoefte om er eentje te kopen. Maar ik snap waarom mensen het willen. (…) De Mini voelt persoonlijk op een manier die bij moderne apparaten niet meer mogelijk is. Niet vanwege de nieuwigheid van het apparaat, maar omdat hij nog steeds bestaat, lichtelijk heruitgevonden. Wéér.”

Engadget – n.v.t.
Engadget sluit deze samenvatting af met een interessante observatie over het nut van een iPad Mini. “De gigantische iPhone XS Max vult grotendeels het gat dat de iPad Mini na 2015 achterliet. De Mini heeft wel een groter display en zijn 4:3 aspectratio maakt hem geschikter voor het doorspitten van documenten en dergelijken.”

Maar het heeft volgens het medium te lang geduurd. “Sinds het erop leek dat Apple de kleinere tablets had laten stikken, ben ik de grotere telefoon gaan waarderen en ik denk dat ik niet de enige ben. En eerlijk gezegd vind ik de iPad-specifieke versie van iOS 12 een beetje rommelig op dit display.” Nog even wachten op iOS 13? De reviewer sluit af door te stellen dat het totaal geen slecht apparaat is; dat het misschien zelfs de beste kleine tablet op de markt is.

Het probleem zou vooral de grootte van het apparaat zijn. Engdadget geeft een kleine prijsvergelijking: “De Mini kost $400 en dat is interessant. De goedkoopste 10-inch iPad kost $70 dollar minder dan de Mini en de superieure iPad Air kost je slechts $100 dollar meer dan de Mini.”

Kortom, wees er zeker van dat Apple volgens de reviewers weer een solide product heeft afgeleverd, al is de plek van een kleine iPad in het hedendaagse tech-landschap discutabel. Zo zou je – afhankelijk van je wensen – voor wat meer of wat minder geld een beter product kunnen krijgen, of zelfs de hele niche tevreden stellen met een hele grote smartphone als de XS Max. Maar wil je een tussenin-model, dan is de iPad Mini 2019 een solide aankoop.

Lees ook: Zo volg je live het aanstaande Apple-event

Foto (van voor naar achter) 7.8-inch iPad Mini, 9.7 iPad en 10.5-inch iPad Air @Apple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *