Apple naait ons: “We maken iPhones inderdaad langzamer”

iPhone 6
Maakt Apple jouw oudere iPhone bewust langzamer of niet: dat was jarenlang een vraag zonder antwoord.

Ja, het leek er vaak op dat je iPhone na een update opeens wat minder soepel liep. Maar hoe kwam dat? Het ligt eigenlijk heel simpel. Zodra jouw iPhone-accu aan capaciteit verliest, draait Apple de prestaties van de processor behoorlijk terug. Zo haal jij nog steeds het einde van de dag op een acculading.

Geekbench-ontwikkelaar John Poole ontdekte dat Apple de maatregel nam met de uitrol van iOS 10.2.1. Sinds iOS 11.2 worden ook oudere iPhone 7’s teruggeschroefd. Het probleem: Apple was daar tot vandaag alles behalve transparant over, maar moet nu keihard met de billen bloot. Het nieuws kwam eerder deze week naar buiten en heeft veel stof doen oplaaien in de techwereld en daarbuiten.

Je zou verwachten dat Apple open kaart speelt en toegeeft dat het fout zit, maar dan zit je verkeerd. Lees maar mee: “Het is ons doel om onze gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden, ook als het gaat om het verlengen van de levensduur van hun iPhones. Lithium-ion accu’s presteren minder als het koud is, de accu bijna leeg is of als de accu ouder wordt. Dat kan ervoor zorgen dat het apparaat uitvalt.

“Vorig jaar introduceerden we een feature voor de iPhone 6, iPhone 6S en iPhone SE om deze situaties op te kunnen vangen. Dat is met de uitrol van iOS 11.2 ook gebeurd voor de iPhone 7. We zijn van plan dat in de toekomst ook te doen voor andere producten.”

12 reacties

 1. Ik vind dit persoonlijk geen probleem , liever een iPhone die trgaer werkt dan eentje die uitvalt , en voor 25€ heb je een nieuwe batterij en loopt hij weer als een trein
  Mijn dochter gebruikt een oude 5s van 2013 van mij met een nieuwe batterij , krijgt nog steeds alle updates en werkt perfect , dit vind je niet bij een ander merk !

  • @gorre: Mooi verhaal .. Apple doet iets en het is opeens okay.
   Ja je krijgt updates maar het is niet vooruit te branden, lekker functioneel.

   Dit is niks nieuws en de mensen met enig verstand weten al jaren dat men middels updates de kwalitatief goede oudere producten gewoon uitfaseerd om de verkoop van nieuwe hardware te stimuleren.

 2. Uitvallen: ja irritant. Maar het is je telefoon, niet je hartritme monitor.
  Na 3 dagen heb je door dat tussen 20 en 30% resterende batterij, dat ding uitvalt.
  Dus als je m uit je zak haalt en hij is uit: laden. Als ie bij 40% is, laden als je m zo nog nodig hebt.
  Maar om daarom de experience van 100 tot 30% expres slechter te maken?

  • @gregorius: zet je toch gewoon een nieuwe accu voor 25€? Het is niet dat hij pokketraag wordt , mijn 6 had iets meer tijd nodig om bepaalde apps te openen , de 5 s van mijn dochter ook , beide zelf nieuwe accu geplaats en terug even snel als er voor , snap de commotie niet
   Moest Apple nu gewoon oudere toestellen trager maken zonder reden en onomkeerbaar dan zou ik het wel een probleem vinden , je vind ook geen andere merk dat na 5 jaar nog goed mee draait op de nieuwste updates

 3. “Volgens Arnoud Wokke, mobielexpert bij Tweakers, lijkt er sprake van een ontwerpfout in de iPhone. ,,Bij andere smartphones kan de processor nooit te veel stroom trekken uit de accu. Met de iPhone lijkt dat wel het geval te zijn, waardoor het toestel plots kan uitvallen. Die ontwerpfout proberen ze nu met software te fiksen.”

  Het lijkt erop dat alle modellen vanaf de iPhone 6 dit probleem kennen. Apple heeft namelijk aangegeven ook daar de snelheid te zullen terugschalen. Het snelheidsverschil is fors: volgens Geekbench, dat de snelheid van nieuwe smartphones doorrekent, werkt de processor tot wel 40 procent trager. iPhone 6-bezitter Sam Si constateerde dat de kloksnelheid van 1.400 MHZ naar 600 MHZ was teruggeschaald.”

  • @ffw88: zo kunnen natuurlijk …. maar kijk wat je zonder moeite vind bij andere merken …. voorbeeld hieronder … samsung USA support pagina … zelfde issue …. ANDERE PROCESSOR. Dan lijkt het toch “gewoon” een lithium batt issue ?

   04-21-2017 03:33 AM
   Re: S7 Edge battery drain
   Hi,

   My battery has been getting progressively worse over the past few months and now just drains and switches off when the battery gets to 35% or so – it is then completely drained. 0%. (I had just checked battery prior to this happening and it said 4.5hrs left)

   Can you help. Is my battery faulty? Phone is only 8 months old.

 4. Typische Apple fanboys reacties hier. Ze worden in hun kont geneukt, en zeggen nog dank u ook. Stel je voor dat je auto na een jaar opeens 40% van z’n vermogen kwijt is, zonder boe of ba. De autoproducent valt uit te lucht en je vermoed zelf dat er wat sleet op je auto komt. Je denkt dat je gewoon wat pech hebt gehad en koopt een nieuwe wagen.

  Opeens krijg je te horen dat je niet de enige bent met dit probleem en de fabrikant is gedwongen om een officiële verklaring te maken. Het blijkt dat ze deze wijziging stiekem hebben doorgevoerd bij een onderhoud aan je wagen, om zo hetzelfde verbruik te kunnen garanderen.

  Maar in plaats van je bedrogen te voelen, omdat de beloofde prestaties na slechts 1 jaar al niet meer gehaald kunnen worden en je eigenlijk beseft dat de auto’s van de concurrentie wél nog het volle vermogen leveren, en in aankoopprijs nog een stuk lager waren, bedankt je de fabrikant…

  Begrijpe wie begrijpen kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *