Apple onthult OS X Mavericks

OS X Mavericks
Op de Worldwide Developers Conference in San Francisco zijn alle ogen gericht op iOS 7, maar eerst wordt de aandacht op een nieuw besturingssysteem voor Macs en Macbooks gericht. Het heet Sea Lion! Oh, wacht, toch niet. Het heet: OS X Mavericks!

Mavericks wordt de opvolger van Mountain Lion, en zal zich richten op een verbeterde responsiveness. Voor MacBooks is er vooral gekeken naar het verbeteren van de accuduur. Naast een sloot nieuwe apps komt er een nieuwe versie van Finder, en worden de functionaliteiten om op meerdere schermen te werken verder uitgebreid (dat was inderdaad hard nodig). Verder moet het CPU-gebruik met 72% verminderen. Inderdaad, dat is een stevige claim.

Tags

Om bestanden meer vindbaar te maken, kunnen er in OS X Mavericks tags aan bestanden worden gehangen. Deze tags – cirkels met verschillende kleuren – kunnen direct onder een bestandsnaam gehangen worden.

Safari

Browser Safari krijgt een update in Mavericks. Naast een vernieuwd bookmarks-overzicht is ook het beginscherm vernieuwd. Daarnaast claimt Apple dat Safari minder energie zal verbruiken dan Chrome en Firefox.

Safari in OS X Mavericks

Push notificaties

In Mavericks worden push-notififaties weergegeven. Niet alleen van Apps die op je Mac zijn geïnstalleerd, maar desgewenst ook die van je mobiele iDevices. Notoficaties van apps op je iPhone worden dus doorgegeven op je desktop of laptop.

iCloud Keychain

In iCloud Keychain worden wachtwoorden opgeslagen en -geheel verslueteld- over verschillende aparaten gedeeld via iCloud. Zo hoef je zelf geen wachtwoorden meer te onthouden. Sterker nog, iCloud Keychain kan zelf wachtwoorden genereren en onthouden.

Vanaf dit najaar zal OS X Mavericks beschikbaar worden gesteld. Oh, en de naam Mavericks? Die is afkomstig van een populaire surflocatie aan de Amerikaanse Westkust.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *