Apple schikt in rechtszaak om natte iPhones in de VS

Natte iPhone
De wetenschap staat voor niets, maar vocht en mobieltjes zijn nog steeds geen vrienden. Menig mobieltje heeft een aanraking met vocht niet overleefd. Je garantie claimen kun je dan doorgaans wel vergeten, maar in de VS ligt dit nu iets genuanceerder voor sommige iPhones en iPods.

In iPhones, iPads en iPods zit een zogeheten indicatortape die verkleurt wanneer deze in contact komt met vocht. Op die manier kan Apple tijdens een reparatie nagaan of het toestel nat is geweest en zo de garantieclaim afwijzen. Deze indicatortape wordt geproduceerd door fabrikant 3M, welke heeft toegegeven dat de tape ook kan verkleuren bij een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor zouden garantieclaims van consumenten onterecht zijn afgewezen.

In een rechtszaak die in de VS tegen Apple was aangespannen, heeft Apple nu besloten om te schikken voor een bedrag van 53 miljoen dollar. Dit geld wordt gebruikt om eigenaren van de originele iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS en alle modellen van de iPod Touch tot en met de vierde generatie, te compenseren. Daarbij moet gedacht worden aan bedragen van zo’n 200 dollar per claim, maar dit is uiteindelijk afhankelijk het totale aantal claims. Met deze schikking bekent Apple overigens geen schuld, maar wil het bedrijf verdere kosten voorkomen en niet nog heel veel energie aan de kwestie besteden.

Het gaat hier dus vooral om compensatie van oude claims, want in februari 2011 heeft Apple het garantiebeleid al iets versoepeld. In de garantievoorwaarden van een iPod valt bijvoorbeeld te lezen:

If a customer disputes whether an iPod with an activated LCI (Liquid Contact Indicator) has been damaged by liquid contact and there are no external signs of damage from corrosion, then the iPod may still be eligible for warranty service.

Het is onduidelijk wat dit betekent voor vergelijkbare garantie kwesties buiten de Verenigde Staten. (via: wired)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *