Avengers: Endgame – Wat er mis is met Hollywood in een notendop

Tja
De laatste dollar uit de fan persen voor een arbitrair record… wow.

Spoiler alert voor alle Marvel-films, m.u.v. Endgame

Het was nooit een twijfelgeval geweest of de laatste Avengers-film, Endgame, zou gaan floppen of niet. Honderden miljoenen fans moesten gewoon weten wat er met het universum gebeurde nadat Thanos in Infinity War een keer met zijn vingers knipte en de helft van al het leven tot stof deed vergaan. Marvel wil daarentegen een kolossaal record tot stof doen vergaan en doet er alles aan om de laatste dollar uit de franchise te persen. Ik begrijp niet waarom niemand hier woedend om is.

Deze week werd namelijk bekend gemaakt dat Avengers: Endgame een re-release krijgt in selecte bioscopen in de Verenigde Staten. Waarom? Zodat Marvel de laatste $50 miljoen kan verdienen om een baanbrekend record te verbreken.

Tot op heden is Avatar, James Cameron’s sci-fi, CGI meesterwerk de best verdienende film ooit met een box office-resultaat van $2,788 miljard. Voor Endgame staat de teller op het moment op zo’n $2,745 miljard; ruim $40 miljoen van het record verwijderd. En ja, daarom gaat Marvel Studios de film nog een keer uitbrengen, zodat ze het gevestigde record dan toch kunnen verbreken.

Nu, voor de mensen die hier niets verkeerd aan vinden, dat is begrijpelijk. Als ik een haar verwijderd ben van een absurd record, dan zal ik er alles aan doen om het doel alsnog te bereiken. Daarbij zegt Marvel een nieuwe cut van de film uit te brengen. Nieuwe en verlengde scènes zouden het tijdreis-plot van de film iets aannemelijker maken.

Desalniettemin is dit misschien wel de meest schaamteloze ‘cash grab’ in de geschiedenis van Hollywood; een misselijkmakende actie om fans uit te buiten voor een arbitrair record. Het zou namelijk buiten kijf dat Avatar het record verdient, al is het maar om de volgende reden.

Avatar is honderd procent op eigen houtje bij het record uitgekomen. Geen 20 voorgaande films die een klein beetje toevoegen aan het overkoepelende verhaal, maar vooral op zichzelf staan als verdieping van karakters. Geen tien jaar om een conclusie voor te bereiden en fans aan je franchise te koppelen. Avatar was een stand-alone, compleet nieuwe film met revolutionaire visuals en special effects.

Ook is het een beetje smerig van Marvel om zó snel een re-release uit te brengen. Toegeven, Avatar kwam ook op het huidige record door middel van een re-release met een extended edition (de film verdiende zo’n $30 miljoen extra met de heruitgave), maar dat vond ruim een ruim half jaar na de originele release plaats. Endgame wordt 2 maanden na de originele release alweer opnieuw uitgegeven.

En dat is precies wat er mis is met Hollywood. Door middel van slinkse trucjes worden Oscar-systemen uitgebuit, acteurs en actrices verschillend betaald en worden fans uitgebuit om nog wat extra geld te verdienen. Om het Hollywood-sydroom nog verder te illustreren, komen er in 2021, 2023, 2025 en 2027 nieuwe Avatar-films uit. Ja, echt.

Franchises worden uitgeknepen, terwijl nieuwe I.P.’s uitblijven. Sequels, prequels en spin-offs worden geprefereerd boven gloednieuwe titels. Kijk maar naar deze Marvel-, Dinsey- en Star Wars-releaselijst met alleen maar sequels. En laten we heel erg hard wezen, dat is niet alleen de schuld van geldhongerige executives uit Hollywood, want uiteindelijk gaan wij naar de film.

Ik neem het geen enkele Marvel-fan kwalijk dat hij weer 15 euro betaalt voor een paar minuten extra content; sommige gasten gaan meer dan 100 keer naar een nieuwe Avengers-film. Toch zouden we wat vaker naar kleinere titels moeten gaan. Toch een tientje betalen voor een film die we misschien niet super tof of spectaculair vinden. Zo wordt er misschien meer tijd en geld geïnvesteerd in een ‘nieuwe’ Avatar. En nee, dan bedoel ik geen sequel, maar een volledig nieuwe film met nieuwe ideeën en nieuwe technologische latten die hoger gelegd worden.

Update 24-06-2019 (19:00): Avatar heeft ook een beperkte re-release gehad, wat bij heeft gedragen aan het wereldrecord. Het artikel stelde dat Avatar het record zonder re-release heeft behaald. De tekst is daarop aangepast.

3 reacties

  1. Deze creatieve armoede hangt volledig samen met de drive dat studio’s en maatschappijen hun bizarre verdienmodellen alleen maar verder opschroeven. Dus niet alleen méér van hetzelfde, maar ook meer exclusiviteit (lees: eigen streaming kanalen).

    Ik voorspel gouden tijden voor VPN diensten i.c.m. torrent clients en -zoekmachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *