Bekijk om 9:30 de grootste zonsverduistering sinds 1999

Leg om half tien vanochtend het werk even neer, want er staat iets bijzonders te gebeuren. Dit moet je weten over de zonsverduistering van vandaag.

Vanuit heel Nederland (als die ellendige wolken tenminste geen roet in het eten gooien) kunnen we vanaf 9:30 zien hoe de maan langzaam maar zeker voor de zon kruipt. Dit gaat natuurlijk niet zomaar: je kunt er tot iets voor twaalf uur vanmiddag van blijven genieten, al zal de verduistering haar hoogtepunt bereiken rond kwart voor elf.

Bescherm je ogen
Meer dan twee uur lang de zon inkijken is natuurlijk geen slim idee voor het welzijn van je ogen. Daarom zijn er talloze brilletjes uitgedeeld in Nederland, die inmiddels wel allemaal op zijn. Mocht je op het laatste moment alsnog van de zonsverduistering willen genieten, dan zijn er gelukkig nog wat andere manieren om je ogen te beschermen tegen het licht.

Mocht je bijvoorbeeld een lasbril met een verduisteringsfactor van 13 hebben liggen, dan zit je goed. Ga overigens niet zelf aan de gang met dingen als CD’s, zonnebrillen en andere fabeltjes, volgens de website zonsverduistering.nl kunnen deze dingen alsnog voor schade aan je ogen zorgen.

Pinhole-Projector

Wel raden ze aan om zelf een projector in elkaar te zetten met een stukje karton en een velletje papier. Dit doe je door een gaatje te prikken in een stuk karton, waar je vervolgens het zonlicht doorheen laat schijnen op een vel papier. Op die manier bekijk je een projectie van de verduistering die niet slecht is voor je ogen.

Gedeeltelijke verduistering
In Nederland krijgen we een gedeeltelijke verduistering te zien, en dat betekent dus dat het niet meteen aardedonker wordt als de maan langs komt zweven. Op andere plaatsen in de wereld is dit wel het geval, zoals op de Faeröer Eilanden. Gelukkig maar dat het internet flink is verbeterd vergeleken met de vorige zonsverduistering, want er zijn allerlei livestreams opgezet die je gratis kunt volgen (zoals deze), zodat je die volledige verduistering vanuit het gemak van je luie stoel mee kunt maken.

Als je geen zin hebt om je hoofd uit het raam te steken, bedenk je dan wel dat we weer meer dan tien jaar moeten wachten op de volgende zonsverduistering van dit formaat. Wel kun je alvast beginnen met plannen: 12 augustus 2026 is namelijk de dag dat we dit bijzondere fenomeen weer kunnen aanschouwen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *