Belachelijk aantal sollicitaties voor astronaut bij NASA

Bliep
Is iedereen werkloos of wil iedereen ineens astronaut worden?

In 1978, toen alles nog kon en de ruimte het nieuwe grote ding was, het was immers nog maar negen jaar na de eerste maanlanding, melden zich 8.000 man om astronaut te worden. Dat was na een advertentie met de vacature. Sinds die tijd was het een record, eigenlijk voor alle vacatures in de wereld.

Maar records zijn er om gebroken te worden en het record is dan ook gebroken, en niet zo’n klein beetje ook. 18.300 mensen hebben zich aangemeld om in 2017 NASA astronaut te worden.

18.300!

Stel je voor dat je al die sollicitatiebrieven even moet doorwerken. Was het in 1978 het algemene enthousiasme voor de ruimte, dan is het nu volgens NASA het enthousiasme om naar Mars te gaan. Want dat is een van de dingen die op het verlanglijstje staat.

Terwijl het aantal aanmeldingen stijgt, daalt het aantal mogelijkheden om in een bemand ruimteschip te stappen. Terwijl er aan het begin van de 2000’s nog 150 actieve astronauten waren, zijn dat er nu namelijk nog maar een mannetje of 40. Dat is voornamelijk de schuld van het afschaffen van de Space Shuttle, waar iedere keer een mannetje of 8 mee de ruimte in werd geschoten.

Van de 18 duizend aanmelding zullen er maar acht tot veertien daadwerkelijk astronaut gaan worden.

Eén reactie

  1. Een collega vertelde mij eens over een uit de hand gelopen sollicitatie procedure bij een vorige werkgever. Er waren ook zo’n +50 brieven binnen gekomen. Toen de tijd daar was dat de brieven moesten worden doorgenomen zette verdeelde zijn baas de stapel brieven in 2 iets kleinere stapels en dumpde direct een van de stapels in de prullenbak. Zo, zei hij, mensen die geen geluk hebben kunnen we hier niet gebruiken! Wellicht een broodje aap verhaal, maar een methode om mensen te selecteren, scheelt toch het lezen van 9000 brieven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *