Bevestigd: Samsung kondigt 108 MP camerasensor aan

Samsung-xiaomi-64-mp-camera
maar… hij komt niet als eerste op een Samsung smartphone.

De geruchten gingen al eerder, maar vannacht was het zover. Samsung kondigde aan dat zij inderdaad de eerste 108 MP camerasensor gaat lanceren. In combinatie met de door Samsung gepatenteerde manier van lichtisolatie maakt men dus nu de ISOCELL Bright HMX 108 MP camerasensor.

Zoals we standaard zien bij toestellen met camera’s van 48 MP of hoger worden de MP’s door middel van Tetracell-technologie standaard in bundels van 4 MP verdeeld. Zo ontstaat er in de meeste situaties een optimale belichting. Tijdens de presentatie werd echter aangegeven dat je deze verdeling handmatig kunt bijstellen. Hierdoor zou je inderdaad 108 MP-kwaliteit met één lens kunnen vastleggen.

Door de nieuwste camera is het door de 108 miljoen pixels mogelijk om foto’s te maken in de ongekende resolutie van 12032 x 9024. Overigens wordt de verbeterde camera bij het gebruik volgens standaard-instellingen vooral ingezet om creatieve toepassingen te optimaliseren. Zo kun je een 27MP foto met 2x zoom kwaliteit maken.

Samsung-xiaomi-108-mp-camera

Het opvallende is dat Samsung de presentatie samen met het Chinese Xiaomi verzorgde en Xiaomi zelfs de publicatie liet verzorgen, zoals je in onderstaande Tweet ziet. Zij spraken over een partnership, waarbij deze nieuwste cameralens als eerste in een Xiaomi-smartphone zal worden ingebouwd. Wanneer het zover is, is nog niet bekend. We kunnen er wel vanuit gaan dat het even duurt, want de 108 MP camerasensor is de opvolger van de 64 MP camerasensor. Deze komt, gek genoeg, ook als eerste op een Xiaomi-toestel uit. Volgens kenners is het zover met de introductie van de Xiaomi Mi Mix 4, al is ook daar nog geen datum voor bekend.

Hoewel gebruikers twijfelen over nut en noodzaak van steeds meer MP’s op de smartphone-camera heeft men volgens zeggen met deze nieuwe lenzen de kwaliteit van een digitale spiegelreflexcamera naar de smartphonegebruikers gebracht. Daar zullen veel fotografen blij mee zijn.

Na alle kritiek op de Samsung Galaxy Note 10 volgt er nu dus weer een teleurstelling voor de Samsung-adepten. Zij zien de nieuwste snufjes van ‘hun’ merk niet als eerste terug op hun smartphone.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *