Bewezen: Nederlandse telecomproviders bespioneerden ons

KPN Vodafone Tele2 T-Mobile
Twee jaar geleden ontstond grote ophef toen bleek dat KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile gebruik zouden maken van DPI (deep packet inspection) om hun klanten te bespioneren in de gaten te houden. Nu is eindelijk bewezen dat deze partijen de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Telecommunicatiewet (Tw) overtreden hebben.

Het CPB (College bescherming persoonsgegevens) stelde een onderzoek in en 2 jaar later weten we dan eindelijk in welke mate deze bedrijven onzorgvuldig omsprongen met onze privégegevens. Gegevens over bezochte websites en gebruikte apps op je mobiele telefoon werden namelijk opgeslagen zodat ze, naar eigen zeggen, klanten beter tot dienst konden zijn. Tele2 gebruikte deze informatie echter ook voor marketingdoeleinden en dat is uiteraard verboden.

Alle bedrijven hebben inmiddels schuld betuigd en zijn gestopt met deze praktijken (of bezig ermee te stoppen). Blijkbaar hebben ze dus meer dan 2 jaar nodig om volledig met deze illegale praktijken te stoppen. Alleen KPN is twee jaar geleden direct volledig gestopt.

Interesse om alle bevindingen van het CPB te lezen? Dan kan dat HIER.

Eén reactie

  1. Eigenlijk is het ongelooflijk hoe mensen dit allemaal maar accepteren en er waarschijnlijk geen ruk om geven. Zelf maak ik mer er behoorlijk kwaad over en ben ik zeker bezorgd hoe dit zich zal ontwikkelen maar….

    Heb ik vrij genomen en sta ik nu op een plein met een protest bord? Heb ik mijn FB profiel opgedoekt?

    De overheid doet er niets aan want ze gebruiken de gegevens waarschijnlijk zelf. Ze worden enkel voor de goede orde gespeeld boos als ze zelf de dupe zijn. Ik vrees dat we er pas achter komen hoe fout dit is als het allemaal te laat is.

    En ik ga maar weer weer aan het werk. Zucht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *