Bitcoin en andere cryptomunten in vrije val, hoe ver nog?

bitcoin-koersval-verklaard
De aanleiding lijkt bekend en daar is weinig aan te doen…

Sinds gisteravond zijn de cryptomunten in een flinke koersval terecht gekomen. De Bitcoin verliest en is inmiddels ruim onder de $ 7.000,- terecht gekomen. Daarmee is de poging om eerder koersverlies goed te maken gestrand. Andere cryptomunten verliezen nog meer. Dit is duidelijk te zien in de live koersen, die ik vandaag om 17.40 uur vastlegde.

bitcoin-cryptomunten-koersval-blijft

De oorzaak is prijsdumping als gevolg van een Chinees piramidespel, genaamd Plustoken. Hoewel deze zomer al zes betrokkenen zijn aangehouden door de Chinese autoriteiten blijkt uit onderzoek dat de dumping van gestolen cryptomunten, waaronder Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) doorgaat. Gisteren is dit opnieuw onder de aandacht gekomen door een onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat er nog grote hoeveelheden cryptomunten ‘geparkeerd’ staan. De verwachting is dat deze ook gedumpt zullen worden. Hierdoor zijn handelaren nerveus en paniekerig. Een aanhoudende verkoopgolf is het gevolg. Dit wordt versterkt doordat de Bitcoin onder kritieke psychologische grenzen (zoals $ 7.000,-) beweegt. Deze limieten worden vaak ingesteld door handelaren die met automatische orders werken. Doordat deze triggers geraakt worden volgen automatisch meerdere verkopen.

De meningen van diverse analisten zijn bearish. Men voorziet dat de beren en de bulls de komende tijd met elkaar in gevecht blijven. Als grote steunfactor ziet men het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen. Dit ligt rond de $ 5.000,-. Wanneer de Bitcoin daarboven weet te blijven verwacht men herstel. Duikt de Bitcoin daar (voor het eerst in de geschiedenis) onder, dan is een nieuwe koersbodem van $ 3.000,- of zelfs $ 1.250,- niet ondenkbaar. Hoewel deze analyse door één analist gedeeld is wordt deze in de commentaren gesteund door diverse andere analisten.

Op langere termijn ziet men enige positieve aanknopingspunten richting de Bitcoin halving (aangekondigd voor april volgend jaar). Vraag is uiteraard hoe concreet deze interesse blijft als de Bitcoin inderdaad in negatieve zin geschiedenis zou schrijven. Een kerstcadeau kunnen we vooralsnog dus wel vergeten.

4 reacties

 1. De kerstcadeaus zijn allang geïnd, daarvoor is het te laat.
  Als de luitjes met veel speelgeld geen nieuw piramidespel vinden komt er volgend jaar wel weer een kans om winst te maken met Bitcoin.

  • @driek: Nee hoor, het is afgelopen met BTC, simpel zat.
   Feit dat de coin nog waarde heeft is dat er een aantal mega grote spelers zijn die het overgrote deel bezitten en die vast houden en dus de waarde niet kan kelderen.
   Winst maak je als er NIEUW geld in het spel komt en geld verlies je als OUD geld het spel verlaat.
   Qua bruikbaarheid als echte crypto is BTC stokoud, te duur, en loopt ver achter op modernere jonge cryptotech.

   • @turbobrick: De bruikbaarheid als (nieuw) betaalmiddel was vanaf het begin zeer beperkt door de traagheid en de veel te snel groeiende hoeveelheid data. Voor grote aankopen zou er nog een markt kunnen zijn als de koers min of meer stabiel zou zijn. Maar de cowboys en daarmee samenhangende hacks (elke gefaalde whizzkid met een flinke PC kan een cryptobeurs beginnen, en zijn vriendjes kunnen die PC dan weer leeghalen) hebben het laatste beetje geloofwaardigheid om zeep geholpen.
    Maar: er zijn nog steeds lieden met voldoende speelgeld om de koers nog een keer richting 20k te manipuleren, dus ik verwacht nog wel een piek tussen de 12k en 15k of misschien hoger. Als je nog een gokje wilt wagen bewaar je geld tot half januari…
    (disclaimer: Ik heb geen inside kennis, geen Bitcoin, en geen al dan niet louche vriendjes in die wereld, maar volg het spel nog steeds met interesse.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *