Bizar: Antivirus-software crasht hartmonitor tijdens operatie

Bizar: Antivirus-software crasht hartmonitor tijdens operatie
De kans is groot dat je nog nooit een apparaat van Merge hebt gezien, maar dit bedrijf zou je leven moeten kunnen redden.

Merge maakt namelijk allerlei apparaten die gebruikt worden in ziekenhuizen, onder andere tijdens operaties. De IBM-dochter heeft ook een hartmonitor in het assortiment, maar die werkt niet helemaal zoals het hoort, zo is onlangs gebleken.

De monitor stopte er namelijk mee tijdens een hartcatheterisatie, waarbij de apparatuur gebruikt wordt om de hartslag van de patiënt in de gaten te houden. Het scherm ging vijf minuten op zwart, maar na het herstarten van de computer bleek alles weer naar behoren te werken.

Merge startte een onderzoek naar aanleiding van het incident en wat bleek: de antivirus-software stond ingesteld om elk uur een scan uit te voeren. Het is begrijpelijk dat ziekenhuizen hun data goed willen beschermen, maar in dit geval zou het een stuk veiliger zijn om de scans even uit te schakelen…

Nog geen reacties

  1. De opmerking “maar die werkt niet helemaal zoals het hoort” klopt denk ik niet helemaal.
    De belangrijkste vraag is: wie heeft de virusscanner geïnstalleerd. Vaak de ICT afdeling van het ziekenhuis, zonder overleg met de leverancier.
    In mijn werk lever ik laboratorium apparatuur, die IVD gemarkeerd is (In Vitro Diagnostics), dus volledig getest en gevalideerd voor diagnostisch gebruik. Dan kun je er niet zomaar 3rd party software op installeren die niet getest is. Blijkt af en toe nog best moeilijk te zijn om dat uit te leggen aan de betreffende ICT afdeling. Wij moeten garant staan voor het correct werken, maar kunnen dat niet doen als iets niet gevalideerd is. En we kunnen niet elke 3rd party software testen.
    Ook: de bijgeleverde hardware is geen PC, maar een Workstation voor de bediening van het apparaat. Ondanks dat het doosje er exact hetzelfde uitziet. Ook dat blijkt erg lastig uit te leggen aan een ICT afdeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *