Blendle: een verzamelplek om losse artikelen te kopen

Blendle
Een online omgeving waar je met een paar muisklikken of swipes toegang hebt tot de meeste kranten en tijdschriften. Het kan vanaf vandaag met Blendle.

Blendle is een initiatief van Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping. Met een jong team en een tonnetje aan subsidie hebben ze volgens velen de iTunes voor de journalistiek gecreëerd. Artikelen, columns of reportages koop je er namelijk los. Meestal voor een prijs tussen de 10 en 89 cent, afhankelijk van het medium en de tekstlengte. Het wordt je zo ontzettend makkelijk gemaakt een eigen tijdschrift of krant samen te stellen, zonder moeilijke paywalls en tig verschillende inlogmethodes op de sites van kranten zelf.

Wie zich inschrijft voor Blendle krijgt een starttegoed van €2,50. Geld dat je makkelijk weer uitgeeft, want op een artikel klikken = kopen. Dat werkt erg soepel. Wie een artikel binnen 15 seconden sluit, krijgt zijn geld overigens weer terug. Van de aanschafprijs gaat 70 procent naar de uitgever, de rest is voor Blendle. Je online Blendle-portemonnee kun je zelf weer aanvullen.

Blendle

Maar was er al niet iets soortgelijks. Ja: eLinea, en dat werkt niet veel minder fijn. Het verschil is dat Blendle tegelijkertijd een sociaal platform is waar je artikelen kunt delen met je vrienden en volgers, en in je timeline ziet wat jouw connecties aanraden. Je kunt ook alerts instellen, waarmee je op de hoogte wordt gehouden als een onderwerp of zoekterm voorkomt in nieuwe artikelen. Nu er een eind komt aan de proeffase van Blendle – het wordt vanmiddag om 16:00 gelanceerd – is er ook een deelfunctie om artikelen direct op Facebook en Twitter te delen.

De makers van Blendle hebben aangegeven dat er een app zal komen, wanneer die wordt gelanceerd is nog niet bekend. Er zijn daarnaast ook plannen om uit te breiden naar België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *