Brit loopt marathon… in space [video]

Brit vlag
Gaat het de eerste Brit in space lukken om de eerste space-marathon te lopen?

Voor veel mensen is het lopen van een marathon de grootste prestatie die ze in hun leven zullen leveren. De droom om ooit nog eens als astronaut de ruimte in te gaan laten de meesten varen vanaf het moment dat ze een jaar of twaalf zijn. Tim Peake is echter een geval apart. Niet alleen is hij een van de zeer, zeer weinigen die het wel tot astronaut heeft geschopt (en de eerste Brit), hij gaat ook nog eens een marathon lopen. Dat doet hij, als eerste mens ooit, op het International Space Station.

Op 24 april om 10:00 Greenwhich Meantime is het zo ver. Gelijktijdig met de start van de London Marathon begint Peake aan de onderneming. Dat doet hij trouwens wel gewoon op de loopband. Om de ervaring iets meer op een normale marathon te laten lijken kijkt hij tegelijkertijd naar een HD-video van het Londense parcours.

Tegen Principia vertelt hij:

“Eén van de grootste uitdagingen voor mij is het harnas-systeem. Door het gebrek aan zwaartekracht zou ik zweven als ik mezelf niet aan de loopband vastketen. Ik draag dus een harnas dat iets kleiner is dan een rugzak. Hij heeft een riem voor om mijn middel en straps op de schouders. Dat moet genoeg tegendruk geven zodat ik op de loopband blijf maar na een minuut of veertig wordt dat zwaar oncomfortabel. Ik denk dus niet dat ik een persoonlijk record ga zetten ofzo. Mijn doel is ergens tussen de 3,5 en 4 uur.”

Nog steeds een stuk sneller dan ik het op aarde zou doen – met een fiets. Peake wil met zijn unieke marathon geld inzamelen voor The Prince’s Trust, een organisatie die jongeren helpt met onder meer het vinden van een baan en het starten van een onderneming. Op 15 december vindt een ESA-lancering plaats vanaf Baikonur, Kazachstan, die Peake naar het ISS moet brengen.

Bekijk hier zijn voorbereiding:

[gv data=”FVKRJ7R8o5Y”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *