Chinezen boos op Zuckerberg

Zuckerberg aan het joggen
Terwijl de Facebook-leider er toch alles aan doet om in het oosten in de smaak te vallen.

Mark Zuckerberg heeft er een hoop voor over om met zijn sociaal-netwerkje een poot aan de grond te krijgen in China. Hij heeft al tijden een Chinese vrouw, sinds kort ook een Chinese baby (waarmee ik niet wil suggereren dat dit louter door PR-overwegingen ingegeven beslissingen zijn ofzo), leerde Chinees en wenste de Chinezen vorige maand een gelukkig nieuwjaar (louter door PR-overwegingen ingegeven beslissingen).

Zijn laatste toenaderingspoging tot het land lijkt echter een inschattingsfout te zijn. Zuckerberg plaatste bovenstaande foto op zijn profiel, met daarbij de tekst:

“Kicked off my visit with a run through Tiananmen Square, past the Forbidden City and over to the Temple of Heaven,.”

Prima natuurlijk, lekker de geijkte toeristische trekpleisters bezoeken en dat dan ook nog eens joggend doen. Het is alleen wel zo dat Zuckerberg daarbij geen mondkapje draagt. En anders dan de toeristen die je daar in Amsterdam soms mee ziet, is dat zulke bescherming in Beijing bepaald geen overbodige luxe schuine streep aanstellerij. In Beijing is de luchtverontreiniging gestegen tot niveau ‘gevaarlijk’. Zonder masker is het risico op longkanker en andere luchtweginfecties aanzienlijk.

Het rennen komt Mark dan ook op kritiek te staan. Van Westerlingen komen bemoedigende woorden, maar de Chinezen die (via VPN) de firewall weten te omzeilen zijn een stuk minder mild. Zo reageert iemand in de lijn van een op Facebook recentelijk nog populaire meme: ‘Mark goes to Beijing, decides to go running. Mark doesn’t wear a mask, comes back to US with lung cancer. Don’t be like Mark, wear your mask.’ Een ander: ‘Mark, don’t u see the air pollution? Stop running outside! Beijing is my home, but I’m not recommend you run outside…’

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *