Column: het is niet eng om van je iPhone af te stappen

Column: het is niet eng om van je iPhone af te stappen
Nieuwe dingen zijn juist leuk om te ontdekken.

Doorgaans zijn wij Nederlanders lekker conservatief. Waar we aan gewend zijn, daar blijven we bij. Dit zie je ook terug in het gebruik van apparaten. Apple en Samsung zijn populaire merken als het gaat om smartphones in ons land. Dat waren ze met de opkomst van de smartphone en dat zijn ze nu nog steeds. Dit neemt niet weg dat de concurrentie groeiende is. Huawei is grote speler die aan terrein wint, maar er zijn ook andere nieuwe jongens in vorm van OnePlus, OPPO en Xiaomi.

De aankomende maand is het een jaar geleden dat ik ben overgestapt van iOS naar Android, of in de volksmond: van de iPhone naar een Android-telefoon. De reden dat ik hierbij stilsta is dat over een paar weken Apple de nieuwe iPhones gaat onthullen. De geruchten nemen toe en ik merk in de omgeving dat mensen er naar uitkijken, maar tegelijkertijd niet heel veel verwachten. En terecht, want het techbedrijf uit Cupertino is geen hele spannende dingen van plan. Het worden vooral facelifts van de iPhone XR, XS en XS Max.

Mensen die in het ecosysteem van Apple gevangen zitten lijken niet om zich heen te kijken. Ik heb het met name over de groep die wel verlangt naar innovatie, maar enkel op Apple gefocust is. De gemiddelde consument zal het zich waarschijnlijk een rotzorg zijn. Android heeft de laatste jaren flinke stappen gezet. Ik was in de vroege dagen van Android niet fan van het platform. Het voelde wat goedkoop aan en ik hou wel van een premium sausje. Een sausje dat Apple fantastisch weet te bieden met iOS en de iPhones in mijn ogen.

Apple doet dat nog steeds hoor. Het ding is echter dat Android dat inmiddels ook heeft. Samsung, Huawei en OnePlus (om maar een paar voorbeelden te noemen) hebben een geweldige line-up aan toestellen. Voor Apparata mag ik regelmatig aan de slag met deze nieuwe smartphones en elk jaar voelen ze meer solide. De high-end toestellen hebben geen goedkope plastics meer, de camera’s zijn briljant en de smartphones met OLED-schermen hebben geen notch meer of zelfs een vingerafdrukscanner in het scherm. Diverse innovaties die we bij Apple nog op dit moment missen.

De strategie van Apple is een bekende. Ze willen het op hun eigen manier doen en het moet perfect zijn. Geen experimenteel gedrag van de Amerikanen. Als het komt moet het werken. Punt uit. Apple zal ongetwijfeld ook met deze innovaties komen, maar op een tijd wanneer het hen schikt. Ik begrijp dat, maar dat maakte de overstap naar Android voor mij een logische. Als techblogger hou ik van nieuwe snufjes en de Android-toestellen hebben dat op dit moment beter voor elkaar dan Apple.

Android 9.0 zit zo goed en fraai in elkaar dat je iOS niet echt gaat missen. Hooguit het simpele van iOS, want Android is wat uitgebreider en vergt wat gewenning. In mijn geval heeft de overstap goed uitgepakt: het is niet eng om van je iPhone af te stappen.

Ben jij ook overgestapt van iOS naar Android, of juist andersom en waarom? En innoveert Apple inderdaad te weinig of is die stelling overdreven? Laat het weten in de comments!

Op de hoogte blijven van het laatste technieuws? Check dan onze Facebook-pagina

6 reacties

 1. kameraad van me is in juni ook overgestapt toen er acties/kortingen waren voor de Samsung S10.
  Was ook wat angstig omdat hij een macbook en een iphone heeft. Maar had hem de apps en websites getoond die dit uitleggen hoe over te stappen en enkele uren laten zei hij me dat hij de S10 al in gebruik had en 0.0% foto’s/filmpjes/contacten/agenda etc kwijt was.

  Is ook veel enthousiaster over de functie die hij nooit heeft gehad, Kan nu ook eindelijk de lader van zijn vrouw gebruiken.

  en met die 400 euro dat hij heeft uitgespaard (700 ipv 1100) gaat hij een Android tablet kopen.

 2. In mei de overstap gemaakt van een iPhone 6 naar een Huawei P30Pro en nog geen moment spijt gehad. De Huawei werd voor €700 aangeboden terwijl ik €1159 zou moeten neerleggen voor een iPhone XS. Op termijn eens kijken naar een Matebook X Pro.

  • @ruudy48:

   Zou je met mij willen delen welke stappen er gezet moeten worden om zo probleem loos de agenda en notities te synchroniseren van Android naar IOs en ViCe versa. Dank!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *