Cook had gelijk: Verkoop iPhones valt flink tegen

Het gaat niet zo goed met de iPhones
Het ging niet erg goed met de iPhone afgelopen kwartaal, al zijn Apple’s andere producten wel in trek.

Het zat er al een beetje aan te komen en Apple-CEO Tim Cook ging zelfs een stap verder door investeerders te waarschuwen; Apple verkocht het afgelopen kwartaal een stuk minder iPhones en de omzet daalde daardoor dan ook behoorlijk. We krijgen geen absolute verkoopcijfers meer, maar het miljardenbedrijf maakt wel haar kwartaalcijfers bekend.

Het gaat niet erg goed met de iPhone-verkoop en het bedrijf uit Cupertino zal ongetwijfeld gehele teams hebben die werken aan de analyse van het probleem. Te dure producten, te veel schandalen, een saturatie van de markt, niet genoeg vernieuwing, te veel kritische berichten op Apparata… Wie zal het zeggen?

Wat wel duidelijk is, zijn de cijfers zelf. In het laatste kwartaal van 2018 haalde Apple een omzet van maar liefst $52 miljard dollar op met de levering van iPhones. Dat is 15% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook daalde de totale omzet van het bedrijf van 5% naar $84,3 miljard. Tot dusver het slechte nieuws.

Want het Amerikaanse bedrijf stelt dat eigenlijk alle andere takken het ontzettend goed doen. De verkoop van alle andere producten en services steeg volgens het persbericht aanzienlijk. Er werden 19% meer services verkocht, 9% meer Macs en Wearables aan de man gebracht en Home en Accessories waren goed voor een stijging van ruim 30%. iPads werden 17% meer verkocht.

Uit de cijfers blijkt kortom maar weer hoe afhankelijk Apple van hun smartphones is, want ondanks de stevige stijgingen in alle andere productcategorieën, daalde de totale omzet alsnog vanwege de tegenvallende iPhone-verkoop.

Ondertussen probeert het bedrijf alles te doen om te verkoop weer op te krikken. Waarschijnlijk dat ze daarom de prijzen van hun iPhones weer ietwat gaan verlagen in sommige markten buiten de Verenigde Staten. Overigens zegt Cook zelf dat de aankomende prijsverlaging een reactie is op de koers van de Amerikaanse dollar.

Nog geen reacties

  1. Eigenlijk is het best “simpel”. Apple vraagt 800 euro voor een iPhone. Miljoenen mensen kopen een iPhone. Samsung, Sony, LG, Google etc. denken van hey, ‘als Apple het kan, kunnen wij ook 800 euro vragen voor onze high end toestellen’.

    Apple komt met een nieuwe iPhone, en vraagt geen 800, maar 900 euro. Want, hey ‘als Google 800 euro voor een pixel durft te vragen, kunnen wij makkelijk 900 euro voor een iPhone krijgen’. Enzovoort..

    Feit is alleen dat het plafond inmiddels wel een beetje bereikt is. Tuurlijk heb je altijd een harde kern van 30 tot 40% die het geen bal uitmaakt wat de voor een iPhone vragen en het toch wel kopen. Verklaart ook grotendeels dat de verkopen inzakken maar omzet gelijk blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *