Crimineel mag niet vergeten worden door Google

Google-Recht-Vergeten
De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag besloten dat een zware crimineel geen gebruik mag maken van het ‘recht om vergeten te worden’ van Google.

Dit recht maakt het mogelijk voor mensen om zichzelf uit de zoekresultaten van Google te halen, als ze daar behoefte aan hebben. Google is in zekere gevallen verplicht om dit te doen, dankzij een uitspraak van het Europese Hof van Justitie eerder dit jaar. Voor zware criminelen gaat deze regel echter niet op, zo bleek vandaag tijdens een kort geding.

Google wist niet alles
Arthur van M. werd tot zes jaar cel veroordeeld voor poging tot uitlokking van huurmoord. Dat kreeg nogal wat aandacht in de media, zodat zijn naam op Google al snel in verband werd gebracht met dit misdrijf. Na een verzoek om deze resultaten te verwijderen, kwam M. er al snel achter dat Google niet alles gewist had.

Zo bleef een Amazonpagina die verwijst naar een boek over de kwestie gewoon staan. Dit was reden genoeg voor M. om naar de rechter te stappen, die vandaag lieten weten zich bij het standpunt van Google aan te sluiten. De rechter was daar redelijk duidelijk over in zijn vonnis (dat je hier volledig kunt lezen):

“Het plegen van een misdrijf heeft nu eenmaal tot gevolgen dat men op zeer negatieve wijze in het nieuws kan komen. De eiser heeft de gevolgen van zijn eigen handelen te dragen.”

Voorzichtig omgaan met verwijderen
Hierbij benadrukt de rechter dat we voorzichtig om moeten gaan met het beperken van zoekmachines. Ook zou dit recht om vergeten te worden niet bedoeld zijn om alle negatieve berichten te verwijderen. Vette pech dus voor M., al is het niet bekend of hij in hoger beroep gaat. Dit levert hem in ieder geval weer een hoop nieuwe zoekresultaten op die met zijn naam in verband worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *