Dat wist jij vast nog niet over deze iconische film

fight-club-brad-pitt
Zelfs nu ‘Fight Club’ het 20-jarig jubileum viert duikt er nieuws op.

Terugkijkend is de zin: “The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club.” haast ironisch. Het citaat werd talloze malen geciteerd en hergebruikt en de film, die zijn 20-jarig jubileum viert werd ook een icoon. Director David Fincher is nu één van de top-directors in Hollywoord en hoe de carrières van Brad Pitt en Edward Norton sindsdien verlopen zijn weet iedere filmliefhebber wel.

Wie denkt dat inmiddels ieder detail van de film op straat ligt heeft het mis. Er duiken nog altijd weetjes op die voorheen onbekend waren. Tijd om voor het 20-jarig jubileum 5 van die weetjes te delen.

Edward Norton sloeg echt
Met de eerste klap krijgt Brad Pitt direct een tik op het oor. Edward Norton vertelde ondanks dat deze tik niet gespeeld was. Om de scene zo natuurlijk mogelijk te houden wilde de de directeur dat Norton hem echt zou raken. Pitt wist van niets en reageerde dan ook verrast: “Ow! Why the ear?!?”. Men vond deze reactie zo authentiek dat hij de montagetafel overleefde.

Brad Pitt was niet de enige kandidaat
Het was geen vanzelfsprekendheid dat Pitt zijn, achteraf legendarische, knokpartijen uit kon vechten. Het productieteam heeft namelijk lang getwijfeld of men voor zijn rol niet beter Russell Crowe kon vragen. Er is zelfs een gesprek tussen Crowe en de producer geweest. Uiteindelijk viel de keuze op Pitt.

De acteurs leerden nog meer dan knokken
Het maken van zeep speelt een rol in de film. Iedereen die hem gezien heeft weet dat. Aan iedereen die hem nog moet bekijken beloof ik dat we het aantal spoilers zo beperkt mogelijk houden. Aangezien men authentieke beelden wilde moest ook het maken van zeep door de acteurs gebeuren. Dit hebben zij dus daadwerkelijk geleerd in voorbereiding op de film.

Deze ‘underground’ was de inspiratie voor de gevechten
Om de gevechten vorm te geven moest men inspiratie opdoen. Dat kan natuurlijk het best bij andere gevechten. Zo werd er regelmatig inspiratie opgedaan in de Mixed Martial Arts wereld. Ook UFC, dat toen nog ‘underground’ en dus veel harder was, diende als inspiratie. De fragmenten van een gevecht waarbij één UFC-vechter met de palm van zijn hand de neus van zijn tegenstander zo’n 1,5 centimeter verplaatste staan Fincher nog helder voor de geest.

Zoveel scenes en locaties gebruikte men
Fincher is nogal een grootverbruiker voor zijn films. Die reputatie vestigde hij met ‘Fight Club’. Hij gebruikte maar liefst: 1.500 rollen filmtape in 138 productiedagen. In die tijd gebruikte hij 200 locaties om 300 scenes op te nemen.

Uiteraard delen we graag wat nostalgische fragmenten.

[gv data=”CR5Jp_ag2M8″][/gv]

Natuurlijk zijn er door de jaren heen ook talloze parodieën verschenen en vond de film een plek op talloze lijstjes.

Bron: Mans Journal

Nog geen reacties

  1. Wow, 20 jaar geleden al weer… Was m’n allereerste internetaankoop in het buitenland. Ik herinner me nog dat ik die film op dvd bij play.com in Engeland bestelde, om de simpele reden dat je in Nederland daar toen nog 40-45 gulden (18-20 euro) moest neertellen en dáár minder dan de helft. Moest je alleen wel opletten dat je geen Amerikaanse ‘regio 1’ versie kreeg opgestuurd.

    Wat heeft de Netflix generatie het dan nu toch zo veel makkelijker, zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *