De 50 meest invloedrijke gadgets aller tijden

Hitachi
Van mobiele telefoons tot vibrators, van game-consoles tot navigatie-systemen: dit zijn de 50 belangrijkste gadgets die ooit op de consumentenmarkt verschenen.

Naast een lijst met de 100 invloedrijkste personen heeft Time Magazine voor het eerst ook een lijstje met de 50 meest invloedrijke gadgets gemaakt. Wat staat er nog meer in de lijst?

Vreemd genoeg is de allereerste gadget die je tegenkomt de Google Glass (#50), een apparaat dat nooit op de markt kwam. Hier wordt het gezien als demonstratie van de kracht van augmented reality. In de lagere regionen vinden we opvallend veel apparaten die pas relatief kort verkrijgbaar zijn, zoals de phantom drone, de Nest-thermostaat en de Oculus Rift.

Op 37 vinden we de eerste mobiele telefoon, de Motorola DynaTac 8000x, een koelkast uit de jaren 80 met een prijskaartje van ongeveer 4000 dollar. Drie plaatsen hoger staat de Nokia 3210.

De Wii heeft het gek genoeg tot de 32e plaats weten te schoppen. Lijkt me wat hoog. “No game system has done more to illustrate the omni-generational appeal of interactive entertainment.”, schrijft Time. De Playstation X, die men beschouwt als de eerste echte console voor volwassenen, staat een plek hoger (31).

Op 25 vinden we de iPad van Apple, op 22 de TomTom en op 16 en 15 respectievelijk de GameBoy en NES. Het tweede en hoogst geëindigde Nederlandse product is de Philips N1500 VCR videorecorder. Deze staat op nummer 12.

Dan naar de top 10. Daar treffen we eerst een massage-staaf aan, de Magic Wand, populair gemaakt door de serie Sex and the City, waarin het ding vooral als vibrator werd gebruikt. Hitachi besloot daarop om zijn merknaam van het product te verwijderen, want met zoiets wil je als degelijke Japanse tech-fabrikant natuurlijk niet geassocieerd worden.

De volledige top 10:

10. Magic Wand
9. Apple iPod
8. Kodak Brownie Camera
7. Regency TR-1 Transistor Radio
6. Victrola Record Player
5. IBM Model 5150
4. Sony Walkman
3. Apple Macintosh
2. Sony Trinitron
1. Apple iPhone

De hele lijst, inclusief beschrijvingen van alle producten, lees je hier.

Zie ook: 8 namen uit de tech-wereld die in de Times-lijst staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *