De 7 belangrijkste vernieuwingen in Windows Phone 8.1


Vanavond heeft Microsoft versie 8.1 van het mobiele besturingssysteem Windows Phone aangekondigd op de Build-conferentie in San Francisco. Dit is wat je moet weten.

Hieronder sommen we de belangrijkste vernieuwingen op die Windows Phone-baas Joe Belfiore zojuist wereldkundig heeft gemaakt.

1. Action Center
Het Action Center is op te roepen door van bovenaan het scherm naar beneden te vegen. Hierna verschijnt er een klein menu waar je, net als bij iOS en Android, gemiste notificaties kunt bekijken en aanklikken. Ook kun je hier even snel wifi of bluetooth in- of uitschakelen.

2. Cortana, je persoonlijke assistent
Drie jaar nadat Apple met Siri op de proppen kwam, lanceer Microsoft Cortana. Deze digitale assistent werkt samen met zoekmachine Bing (duh) en leert van de gebruiker. Het haalt informatie uit bijvoorbeeld je email en maakt een inner circle aan van mensen met wie je vaak contact hebt. Cortana, dat je zal toespreken met een vrouwelijke stem, vervangt tegelijkertijd Bing onder de zoekknop onderaan het scherm van Windows Phone-toestellen. Je kunt er via spraak vragen aan stellen zoals “wat staat er in mijn agenda”, “hoe heeft sportteam X gepresteerd” en “wat is het weer in plaats X”. Ook kun je het taken als het versturen van een sms laten uitvoeren, of een wekker laten zetten danwel een agenda-punt laten noteren. Het heeft nog niet de intelligent van ‘Samantha’ uit de film Her, maar het is wel zelflerend. Je kunt Cortana bijvoorbeeld vragen herinneringen op te slaan per persoon, waar je dan weer op wordt gewezen als je een afspraak met die persoon maakt. Het werkt ook samen met apps van derden, waardoor je kunt vragen hoe het met een Facebookvriend gaat en vervolgens zijn laatste statusupdate te horen of te zien krijgt. Hierdoor leert Cortana jouw en je vrienden steeds beter kennen. Sterker nog: als een Facebookvriend een nieuwe hamster heeft gekocht, dit heeft gedeeld, en jij met deze persoon belt, dan kun je daar tijdens het gesprek door Cortana aan worden herinnerd. In theorie. Ook kun je via spraak een Netflix-film of -serie aan je kijklijst toevoegen. Cortana is helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar. Het komt eerst in de VS uit, daarna in China en Engeland. Pas in 2015 zijn andere landen aan de beurt, maar het is niet bekend of Nederland daar bij zit.

Cortana

3. Word Flow
Microsoft heeft Windows Phone 8.1 een nieuw toetsenbord gegeven waarmee je van letter naar letter kunt swipen zonder je vinger van het scherm te halen. Iets dat vooral handig is voor de snelle typers onder ons, want Microsoft heeft met Word Flow meteen een Guinness World Record voor sneltypen gepakt. Voor Android zijn dergelijke toetsenborden al enige tijd in omloop.

4. Visuele update
Op uiterlijk gebied zet Microsoft stappen door meer tegels op het startscherm toe te voegen, en deze tegelijkertijd transparant te maken. Ook kun je zelf een achtergrond instellen op startscherm, die dan wordt getoond over de tiles.

5. Wifi Sense
Microsoft zorgt er met Wifi Sense voor dat je automatisch verbinding kunt maken met openbare wifi-netwerken. Een goedkeuringsproces is daarbij niet meer nodig.

6. Internet Explorer wordt beter
Wie graag content op het web opzoekt die je niet in je zoekgeschiedenis wilt hebben: de nieuwe versie van Internet Explorer heeft een privémodus. Er is ook een reader-functie ingebouwd.

7. Gratis!
De Windows Phone 8.1-update wordt gratis uitgerold. Over een exacte lanceerdatum is nog niet veel bekend, Microsoft houdt het voorlopig op “een aantal maanden” voordat het op bestaande telefoons kan worden geïnstalleerd. Nieuwe WP8-toestellen krijgen het “eind april, begin mei” al mee. De SDK is voor ontwikkelaars vanaf morgen te downloaden.

[lg_folder folder=”Windows/Windows_Phone_8.1/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *