De Jeddah-toren wordt een kilometer hoog [video]

Jeddah-toren
Aan de kant, Burj Khalifa. Deze Arabische kolos wordt maar liefst 170 meter hoger. En de bouw vordert.

Het originele plan van een 1,6 kilometer hoge toren moest wijken voor de realiteit. Toch gaat het record van de Burj Khalifa worden verpulverd door zijn eigen architecten. De Jeddah Tower, oftewel Kingdom Tower, zal een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter en 49 centimeter bereiken. Deze week maakte de regering van Saudi Arabië bekend dat er een bedrag van 2,2 miljard wordt vrijgemaakt om Jeddah City te bouwen, waar de toren komt te staan – die kost zelf trouwens 1,23 miljard.

Architecten zijn Adrian Smith en het bureau Gordon Gill Architecture. De bouw is al gevorderd tot de 26e verdieping – maar dat is natuurlijk nog maar het begin. Als de Jeddah Tower klaar is (naar verwachting 2019) zal de toren 200 verdiepingen hebben waar kantoren, appartementen en een Four Seasons hotel in gevestigd zijn. Een magistraal uitzicht is gegarandeerd: er ligt niets tussen het hotel en de Rode Zee. Een luchtterras van maar liefst 697 vierkante meter maakt van het uitzicht optimaal gebruik. Overigens was de nabijheid van de zee een uitdaging voor de bouw, vanwege de harde wind en het zoute water in de grond. Vandaar dat Jeddah is geplaatst op een fundering die maar liefst 61 meter diep gaat. Ook de hoekige vorm van het gebouw valt terug te voeren op de wind waar Jeddah aan is blootgesteld. Die vorm zou trouwens gebaseerd zijn ‘op een palm die op het punt staat zijn bladeren te openen’, aldus Smith in The Guardian dit jaar.

Bekijk de designs van de architecten en onderaan de post de video:

Jeddah beneden

Jeddah geheel

Jeddah beneden schuin

Jeddah haven

Jeddah boven

Jeddah recht boven

[gv data=”t90zu387Rzs”][/gv]

6 reacties

 1. Blijft een top land: geld uitgeven aan megalomane onzinprojecten, gewoon omdat het kan.
  Twee buurlanden verder: daar creperen Geloofsgenoten, die geen andere uitweg zien dan helemaal naar West-Europa te moeten vluchten.
  Men is hoofdsponsor van IS en dat alles afgetopt met fijne, regelmatige executies. En dan geen “humane” injectie maar fijne old skool onthoofding.

  http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/11/saudi-arabie-plant-massa-onthoofding

  Nee, voor dit land kan je beter geen bewondering hebben……

  • @F612S: In een democratie krijg je zoiets nooit van de grond. Welke gekozen regering durft / kan zo’n groot project verantwoorden? Gelukkig heeft een fijn land als Saoedi Arabie daar geen last van…

   In bijv Hong Kong zijn dit soort project wel haalbaar omdat ze daar domweg niet genoeg grond hebben en dus dit gewoon de oplossing is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *