De man die Nintendo groot maakte is dood

 Hiroshi Yamauchi
Onder de bezielende leiding van Hiroshi Yamauchi transformeerde Nintendo van een hanafuda-speelkaartenfabrikant naar een van de meest geliefde game-fabrikanten ter wereld. Nu is het game over.

Yamauchi was al op jonge leeftijd bezig met ondernemen. In 1940 ging, pardon, moest hij op twaalf jarige leeftijd werken in een militaire fabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het einde in 1945 begon hij met een rechtenstudie aan de universiteit van Waseda. Toen Hiroshi 21 was kreeg zijn grootvader een beroerte en werd Hiroshi president van Nintendo.

Game Boy & Pokémon

Deze functie hield hij 53 jaar vol. Pas in 2002, op 84-jarige leeftijd, droeg hij de titel over aan de huidige president, Satoru Iwata. Yamauchi was de man die het brein achter Mario, Shigeru Miyamoto, in dienst nam, en ook Game Boy-bedenker Gunpei Yokoi kwam op de payroll van Nintendo te staan dankzij hem.

Vijf jaar geleden was Yamauchi nog de rijkste man van Japan met een geschat vermogen van zo’n 6 miljard euro. In de jaren na 2007 daalde het aandeel Nintendo fors in waarde, onder meer als gevolg van hevige concurrentiestrijd met de Playstation van Sony, waardoor ook zijn vermogen afnam.

De achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf werd 85 jaar.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *