Deze app bestaat nog niet en iedereen is al boos

OMG privacy
Sommige ideeën zijn van te voren al zo hot dat ze al ophef veroorzaken voordat het echt is. Peeple is er een van. Met die app kan iedereen iedereen beoordelen.

Een app waarmee je een rating kan geven aan iemand die je kent. Geinig natuurlijk, mits je het goed gebruikt. Want stel je nou voor dat je iemand haat. Om wat voor reden dan ook. Peeple laat al wat stof opwaaien voordat iemand de app heeft gedownload.

Je haat iemand die eigenlijk best goed is in wat hij doet, maar je rate hem toch met iets negatiefs. Dan staat diegene dus in de database van Peeple. Ongevraagd. Eruit kan hij niet meer, want daar heeft hij geen zeggenschap over. De negatieve comments verwijderen kan ook niet. Je bent gewoon opgenomen in de database. Ben je mooi klaar mee. Dag privacy.

Ook de juridische wetenschap laat al van zich horen: ‘Dit is gewoon nogal eng. Je kunt er fantastisch mensen mee trollen.’ Aan het woord is Paul Bernal van de Universiteit van East Anglia, hij vervolgt met de vraag hoe ze kunnen controleren dat gebruikers de gerecenseerde personen wel echt kennen.

Een van de vangnetten die Peeple wel heeft ingebouwd is dat je eigen waardering daalt, als je iemand met de grond gelijk maakt. Dat is dan wel een reden om een beetje positief te zijn over mensen.

Het blijft afwachten of de app ooit van de ontwerptafel gaat komen. En wellicht is het wel een grote hoax om iedereen aan het denken te zetten over privacy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *