Deze batterij wordt aangedreven door zwaartekracht

Zandloper Batterij
Een nieuw project van wetenschappers van MIT zou een accu gaan opleveren die werkt als een zandloper.

In een nieuw paper, dat je hier kunt inzien, wordt het concept uit de doeken gedaan.

Eerst even de werking van een normale batterij. Daarin zijn een positieve en een negatieve terminal aanwezig. Elektronen worden via een een chemische reactie geproduceerd, en verzamelen zich in de negatieve terminal, omdat ze negatief geladen zijn. Verbind de twee terminals met een kabel en de elektronen zullen zich naar de positieve terminal verplaatsen. Daar heb je op zich nog niet veel aan, maar de kabel zal verbonden zijn met iets dat stroom verbruikt, zoals een lamp of een motortje. De stroom van de elektronen komt daar dan in terecht.

In wezen heb je dan een zogenaamde flow-batterij. In een vloeibare flow-batterij zijn de elektronen dan te vinden in een vloeistof, die via een complex systeem van kleppen en pompen van de ene naar de andere terminal wordt verplaatst. Maar hier wordt daarvoor simpelweg gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Dit levert een goedkoper systeem op, dat werkt als een zandloper. Zo kun je ook de hoeveelheid opgewekte stroom opvoeren simpelweg door de hoek te vergroten, wat de doorstroom versnelt.

Eén reactie

  1. Maar goed dat je het begrip ‘perpetuum mobile’ niet gebruikt anders was het artikel waarschijnlijk niet serieus genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *