Deze lamp reguleert je slaapritme

Rhythm Downlight LED van Lighting Science
Vanuit de natuur is ons slaapritme zo ingesteld dat we wakker worden wanneer het licht wordt en gaan slapen wanneer het donker wordt. Licht speelt dus een belangrijke rol bij ons slaappatroon.

Het bedrijf Lightning Science heeft een lamp ontwikkeld die ondersteunt bij het reguleren van ons slaapritme. Wie hebben daar behoefte aan? Als voorbeeld noemt men astronauten in het International Space Station. Aangezien zij met zo’n 28.000 km/u in een baan om de aarde suizen, zien zij ieder etmaal de zon 16 keer op en onder gaan. De Rhythm Downlight LED, zoals de lamp heet, kan dan bijdragen aan een gezond slaappatroon.

Wetenschappers hebben bij proefpersonen onderzocht hoeveel melatonine er in de hersenen werd aangemaakt bij licht van verschillende golflengtes/kleuren. Melatonine is een stofje dat aangemaakt wordt wanneer het bedtijd is en wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Blauw licht met een golflengte van 446 nm tot 477 nm bleek de aanmaak van melatonine te onderdrukken.

Door via een app met het licht in te spelen op de dagactiviteiten van een persoon, kan bijvoorbeeld een middagdip worden voorkomen. Wanneer bedtijd nadert, kan juist weer rustgevend licht worden verspreid. De lamp zal deze zomer op de markt komen en is dus niet uitsluitend bedoeld voor astronauten. Prijzen zijn nog niet bekend. (via: popsci.com)

2 reacties

  1. Geen idee wat dit moet gaan kosten, maar mijn 75 euro kostende wakeup light van philips doet het prima als wekker maar heeft ook een sleep timer en gaat dus langzaam uit als je die inschakeld. Dat werkt prima rustgevend.

  2. Onwijs handig. Mooi om te zien hoe breed LED technologie wordt toegepast. Sowieso wordt me steeds meer duidelijk dat je met LED veel kanten op kan gaan.
    @MrSky – ik denk dat die lamp toch meer professioneel is tov van de Philips wake up lamp.

    Ik kwam dit overzicht tegen: http://www.led-power.nl/downlights.html – we zitten zelf namelijk te oriënteren op een overstap van onze huidige lampen naar LED, met name voor LED downlighters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *