Deze vijf tech-fobieën bestaan echt

Tech-fobieën
Lang niet alleen smerige insecten, grote hoogtes of water zijn de oorzaak van allerlei fobieën. De techwereld heeft door de jaren heen ook de nodige mensen een bezoekje aan de psychiater bezorgd.

Hoewel deze vijf tech-fobieën voorlopig waarschijnlijk niet in het fobieënhandboek zullen verschijnen, bestaan ze volgens Canadese professor Marla Deibler wel degelijk. In een gesprek met Mashable gaf ze tekst en uitleg bij vijf veelvoorkomende fobieën die allemaal te maken hebben met gadgets, smartphones en andere techsnufjes.

5. Technophobia: Angst voor technologie
Als je één van onderstaande fobieën hebt, dan heb je automatisch ook last van technophobia. Deze angst overkoepelt alle andere techfobieën en wordt geconstateerd bij mensen die een abnormale angst hebben voor technologie. Mensen die zich ongemakkelijk voelen in de buurt van technologische producten worden ook wel technophobes genoemd.

4. Nomophobia: Angst om geen telefoon bij je te hebben
Nomophobia is een afkorting voor no-mobile-phone phobia en geldt voor mensen die het niet kunnen verdragen om zonder smartphone door het leven te gaan. Als je na een paar seconden zonder telefoon in je broekzak al kriebels krijgt, is er een goeie kans dat jij onder dit kopje valt. Ook het verliezen van je signaal, het leeglopen van je batterij en het verliezen van je telefoon kunnen voor paniekaanvallen zorgen.

3. Cyberphobia: Angst voor computers
Er bestaat een groep mensen die doodsbang is om op computers te werken, of überhaupt in de buurt te zijn van een PC. Ook als je denkt dat computers van plan zijn om de wereld over te nemen, mag je jezelf voorzichtig rekenen tot de Cyberphobes.

2. Telephonophobia: Angst voor telefoons
Als je als Nomophoob je telefoon kwijt bent, dan hopen wij niet dat een Telephonoob hem op straat tegenkomt. Zodra iemand met deze aandoening een telefoon af hoort gaan, krijgt hij last van hyperventilatie en paniekaanvallen. De angst heeft niet zozeer te maken met de telefoon zelf, maar met het idee dat ze op het punt staan om een gesprek te voeren. Telephonobia valt dan ook deels samen met glossophia, de angst om te spreken in een openbare ruimte. Dit heeft vaak een link met het idee dat je voor lul staat als je ergens aan het bellen bent.

1. Selfiephobia: Angst voor selfies
Het mag dan geen erkende angst zijn, maar als we het internet mogen geloven zijn er genoeg mensen die doodsbang worden van de selfieplaag die de wereld teistert. NPR zette Selfiephobia zelfs bovenaan een lijst met moderne fobieën, en legt daarbij een verband met de angst die mensen hebben dat ze niet mooi op een foto staan. Heb je een vriend met deze fobie? Dan is deze broodrooster het perfecte verjaardagscadeautje. Zou er ook een fobie bestaan voor mensen die als de dood zijn voor mensen die tientallen selfies per dag nemen? Want in dat geval zullen wij ook eens met een zielenknijper gaan babbelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *