Discussie: Piemels en borsten in videogames moeten verboden worden

Conan Exiles
Naaktheid wordt wederom gecensureerd in deze videogame.

De ontwikkelaars van Conan Exiles halen de schuif om de penislengte van je personage aan te passen uit de game, als deze op de Xbox One en PlayStation 4 uitkomt. Hiermee honoreert de studio alle kritiek die ze kregen voor het implementeren van een customizable penis. De schuif om borstgrootte aan te passen blijft daarentegen waarschijnlijk wel in de game zitten. De controverse vraagt om de discussie: Is naaktheid in games acceptabel?

Ontwikkelaar Funcom wordt met de port naar de consoles gedwongen om de naaktheid in elk geval in te perken, omdat de MMO anders niet door de leeftijdsclassificatie komt. Dat was anders voor de PC-versie op Steam. Joel Bylos, creative director van de studio, zegt tegen Gamespot: “We hebben geen classificatie nodig omdat de game op Steam wordt aangeboden. We maken ons niet druk over de leeftijdsclassificatie. (…) Maar op de consoles gaat dat niet werken. De naaktheidsfilter zal uit staan. Je kan niet kiezen [of naaktheid zichtbaar is].”

Hij refereert hiermee naar de mogelijkheid van aanpassing van de lengte van het mannelijke lid, maar voor vrouwelijke borsten gelden andere regels: “Ik werk nog niet lang met Xbox, maar ik denk dat borsten misschien wel mogen op de Xbox?”

Kunst
Toch zit deze gehele discussie me dwars. Ik hoor namelijk één essentieel argument niet: Het is kunst. Hoewel ik begrijp dat kinderen van 7 niet naar de nieuwste Saw-film mogen en dat jonge tieners niet per se blootgesteld hoeven worden aan de volwassen humor uit GTA IV, gaat het censureren van geslachtsdelen wat mij betreft veel te ver.

Per slot van rekening is een game – net als een schilderij, een boek, een film of een liedje – een vorm van kunst.

Er wordt ook niet naar de leeftijd van een kind gevraagd als hij een museum binnen wil lopen? Iedereen kan op YouTube muziek met explicite teksten opzoeken. Iedereen – zeker de jongere generaties – kan films van het internet plukken en leeftijdsclassificatie volledig omzeilen. Iedereen kan bij een oneindigheid aan vunzige, smerige of ongepaste literatuur komen. Maar een virtuele penis kan en zal nooit in een game vertoond worden?!

Seksualisering

Toch zit er een zekere subjectiviteit in de bovenstaande argumentering. Wat kunst is hoeft nog niet gepast te zijn voor ieder publiek. Ook is de functionaliteit van het tonen van een tampeloeris altijd discutabel.

Waar het fundamenteel over gaat in een discussie als deze, is de context waarin een controversiële staaf wordt getoond. De gehele discussie omtrent Conan Exiles gaat namelijk om de creatie van je personage. Je kunt je virtuele plaatsvervanger tot onder de onderbroek customizen. De penisschuif is daarbij niets meer dan een geintje.

Er wordt op geen enkele manier gesuggereerd dat het geslachtsdeel een seksuele toepassing heeft, zoals ook de borstgrootte van een vrouwelijk personage niets met het seksualiseren van dat personage te maken heeft. Bylos: “Het ding is, het is geen geseksualiseerde game; er ligt geen nadruk op het seksedeel. Dus ik weet het niet. In mijn ogen is het allemaal onschuldig.”

Censuur
Wat mij betreft is censuur nooit een oplossing. Sterker nog, het censureren van geslachtsdelen is een absurde bezigheid; we hebben er allemaal een! Waarom zelfs iets natuurlijks en gewoons als een mannelijke slang of vrouwelijke voorgevel moet worden gecensureerd is mij een raadsel.

Okay, moord is onnatuurlijk en fout. Dat mag gecensureerd worden. Wat? Zit moord in praktisch iedere film ooit? Wat? Draait praktisch iedere game om moorden? Wat zeg je? Is het prima om eindeloze slachtpartijen uit te voeren en word je beloond voor het creatief uitroeien van mensen, maar is het tonen van een pik controversieel? Ik snap er helemaal niks meer van.

Wat denk jij? Moet de penisschuif terecht uit de game gehaald worden of is dat complete onzin? Discussieer mee in de comments.

9 reacties

 1. Op zich een interessante. Dat een game kunst is vind ik een beetje ver gezocht. Dat is het namelijk niet. Je kan Far Cry 3 niet vergelijken met een Vermeer.

  Het zijn gewoon bloedcommerciële producten, geen kunst. De VW Golf is ook geen kunst. Fast Five ook niet. Laat staan 50 tinten grijs. Aangezien de games vaak jongeren aanspreken vind ik het op zich wel ok dat ze proberen het aantal zichtbare piemels te minimaliseren. Het dient geen enkel nut, net als geweld. Dus een beetje censuur kan geen kwaad. Voor een 15 jarige maakt het niet uit: die kent de krochten van het internet beter dan zijn ouwelui. Maar laat de 8-jarige lekker Mario Kart en Sonic spelen in plaats van een ‘penisschuif’ bedienen.

 2. Het spel moet nog wel verkopen. Om South Park maar eens aan te halen (South Park aanhalen is altijd goed):
  “Remember what the MPAA says; Horrific, Deplorable violence is okay, as long as people don’t say any naughty woids!”

  • @koeberg: Ik bedoel: het moet nog wel in de USA verkopen. Daar zijn ze nogal behoudend waar het om naaktheid aangaat. Kinderen moeten beschermd worden tegen het zien wat iemand in zijn of haar onderbroek heeft.
   Virtueel een draaiende kettingzaag in iemands rug steken is prima natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *