Dit bekent het ‘Keurmerk Refurbished’ voor iPhone-fans

Goed hoor!
Het zou een stuk aantrekkelijker moeten worden om een refurbished toestel te kopen.

Voor niet tech-nerds kan het concept ‘refurbished’ een beetje vreemd overkomen. ‘Oh ja, hij is tweedehands, maar hij doet het nog super goed. Trust me bro!’ Om wat van die twijfel weg te nemen komt Sectorvereniging Techniek Nederland met het Keurmerk Refurbished. Hoe gaat dat de iPhone-handel beïnvloeden?

Verkooppunten kunnen nu in aanmerking komen voor het keurmerk door aan een aantal criteria te voldoen. Zo heeft de vereniging een checklist opgesteld van zo’n 50 punten, waaronder de controle van het besturingssysteem, de touchfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van de connecties (WiFi en bluetooth). Al die dingen moeten in orde zijn volgens de richtlijnen om dat deel van de criteria af te strepen.

Ook vereist het keurmerk een zeker niveau van garantie. Nu, de meeste verkopers van refurbished iPhones bieden al een zekere garantie voor bepaalde onderdelen, maar de vereniging wil daar concretere voorwaarden aan stellen. De batterij en accessoires krijgen standaard 24 maanden garantie onder het Keurmerk Refurbished en ook worden de toestellen onderverdeeld in een drietal categorieën: ‘zo goed als nieuw’, ‘licht gebruikt’ en ‘zichtbaar gebruikt’.

Al die eisen moeten het betrouwbaarder maken om een tweedehands iPhone aan te schaffen bij ‘gecertificeerde’ verkopers. Het is een positieve ontwikkeling in de zogenoemde circulaire economie en geeft iPhone-liefhebbers een betere houvast om een tweedehands toestel te kopen. Er zijn immers een hoop voor- en nadelen verbonden aan het aanschaffen van een refurbished toestel. Het is dan ook niet voor niks dat de Consumentenbond vorig jaar nog waarschuwde voor de wisselende kwaliteit van opgeknapte toestellen terwijl de prijs helemaal niet zo gunstig is.

Uiteindelijk wil de Sectorvereniging Techniek Nederland dat zoveel mogelijk verkooppunten zich melden voor het keurmerk. Een keurmerk is immers slechts zoveel waard als dat de consument het waard vindt. Op ten duur moeten ook andere Apple-producten en Android-toestellen (al gaan die veelal wat minder lang mee) in het programma worden opgenomen. Het is overigens niet zo gek dat ze bij de iPhone zijn begonnen, want Apple’s smartphones zijn goed voor zo’n 94% van de totale refurbished markt.

Lees ook: Apple staat iPhone-batterijen van anderen toe
Foto: @TechniekNederland

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *