Dit effect van iOS 13 ga je zeker merken

Auteur: , 2 Reacties
apple-bluetooth-toestemming

Apple bedoelt het goed, maar als gebruiker kost het tijd.

Bluetooth is een vaste feature op iedere moderne smartphones. Daarnaast bieden smartphone-fabrikanten en App-makers steeds meer mogelijkheden om jouw privacy te beschermen. Zo kan je bijvoorbeeld in de instellingen vastleggen dat jouw locatie niet gedeeld wordt en/of niet zichtbaar is voor marketeers. Dat vinden die marketeers erg vervelend en dus verzinnen ze andere methodes om toch aan hun data te komen.

De laatste trend zijn zogenoemde ‘beacons’. Dit zijn apparaatjes die ergens geplaatst worden, bijvoorbeeld in een winkel. Via jouw Bluetooth-verbinding zenden ze een klein bestand naar jouw smartphone en vervolgens kunnen ze alsnog weten of je in de buurt bent en wellicht zelfs de reclames in jouw playlist of op Youtube sturen. Dit is niet de bedoeling en dus heeft Apple nu in iOS 13 ingebouwd dat bedrijven die jouw Bluetooth-verbinding willen gebruiken toestemming moeten vragen. Hiervoor heeft Apple een standaard pop-up ontwikkeld waar ontwikkelaars teksten in kunnen zetten.

Naast het feit dat Apple om toestemming laat vragen geeft men in iOS13 op een kaart ook weer waar, hoe vaak en door wie jouw Bluetooth gebruikt wordt. Zo weet je exact van welke apps je de toestemming kunt intrekken in de instellingen.

Het is volgens velen verstandig om alle Apps die je niet kent of niet vertrouwt toestemming te weigeren. Je kunt de App dan in principe gewoon gebruiken. Vallen er aspecten van de App uit die je nodig vindt, dan kun je altijd besluiten om toestemming weer aan te zetten via jouw instellingen.

Tot slot anticipeert Apple ook op mensen die in de toestemmings-popup suggestieve teksten zetten. Het is niet nodig om toestemming te geven als je bijvoorbeeld via Bluetooth jouw oortjes of de nieuwe mogelijkheden met Bluetooth wilt gebruiken. Deze verbindingen lopen niet via Apps.



2 reacties

Is bij Android al jaren dat je per app een permissie kunt goed of afkeuren…
maar die bluetooth beacons zijn wel handig, WAZE gebruikt ze in tunnels zodat je navigatie blijft werken.
@jantje_555: ow ja joh ….. En klagen google en facebook dan ook “al jaren” dat ze op android geen toegang krijgen tot blue tooth.

Raar .. dat doen ze nu namelijk wel omdat ze massaal geen BT toegang krijgen met facebook en Chrome bijvoorbeeld. Raar … zou het in IOS 13 dan anders werken ( of werkt het juist zoals het zou moeten) .Grappig .. waarom hebben facebook of Chrome uberhaupt BT nodig ? Gaaf hoor dat het “al jaren kan” bij Android .. en dat je blijkbaar al jaren genept word.

Je trapt met open ogen in de google val …. maar ja … suc6 ermee.

forbes.com/sites/kateoflahertyuk/2019/09/22/apple-ios-13-is-facebook-and-googles-worst-nightmare-coming-true/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).